Agris.cz - agrární portál

Lesy ČR mají většinu smluv z tendru 2017+, tři soutěže zrušeny

13. 12. 2016 | ČTK

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) dosud z třímiliardového lesnického tendru 2017+ podepsal smlouvy na 30 ze 48 soutěžených jednotek. U tří jednotek se bude soutěž opakovat, protože vítězná společnost PETRA odmítla kontrakty uzavřít. Většinu ze zbývajících 15 dosud neuzavřených kontraktů chtějí mít Lesy ČR pod smlouvami do konce roku. ČTK to dnes odpoledne sdělila mluvčí LČR Eva Jouklová a zpřesnila tak informace LČR z dopoledne, kdy bylo známo, že PETRA neuzavře jen dva kontrakty. Lesy ČR spravují téměř polovinu lesů v zemi.

Vítězem pětiletých tendrů 2017+, které se týkají přibližně pětiny území státních lesů, se stala skupina PETRA z Ratíškovic u Hodonína. Firma PETRA a s ní propojená společnost T.E.P. HOLZ podaly nejlepší cenovou nabídku na 15 jednotkách a po odstoupení ze tří jednotek jednají o uzavření 12 kontraktů. "Nyní běží takzvaný proces součinnosti, firmy si během něj například vyřizují bankovní garance," uvedl dopoledne generální ředitel LČR Daniel Szórád. Při neuzavření smlouvy vítězné firmě podle něj propadají složené jistiny, které jsou v řádech milionů korun. Firma Petra odmítla uzavřít smlouvy na jednotkách Město Albrechtice-sever, Město Albrechtice-jih a Město Albrechtice-Spálené.

Tři jednotky, které vyhrála společnost Progles, napadla pro údajný dumping v soutěži neúspěšná Lesní společnost Ledeč nad Sázavou. Když Lesy ČR námitky Ledečských odmítly, podala firma Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže návrh na přezkum úkonů Lesů ČR. "Podáním návrhu na přezkum je automaticky zahájeno správní řízení ÚOHS ve vztahu k dotčeným částem veřejné zakázky," uvedla Jouklová a opět tak upřesnila informaci z dopoledne, kdy ještě nebylo známo, že se ledečská firma obrátila k ÚOHS. Termín uzavření smluv tak u těchto tří jednotek bude záviset na průběhu správního řízení.

Zakázky pro tendr 2017+ jsou trojího druhu. Ze 48 územních jednotek se na 28 soutěží takzvaná komplexní zakázka, kdy vítěz soutěže dělá pěstební práce i těžbu a se dřevem následně obchoduje. Komplexní zakázka o odhadovaném objemu 2,8 miliardy korun je nejhodnotnější a firmy o ni mají největší zájem. U komplexní zakázky jsou tři tendry zrušené, 12 smluv je podepsáno, tři jsou napadené námitkou a deset je v procesu součinnosti.

U 14 jednotek se soutěžily pouze pěstební práce v objemu 434 milionů korun a všechny kontrakty jsou podepsány. U zbývajících šesti jednotek byla předmětem soutěže těžba s prodejem dřeva v souhrnné hodnotě prací 168 milionů korun, přičemž čtyři jednotky jsou podepsané a u dvou běží proces součinnosti.

Do tendrů 2017+ v září zasáhl ÚOHS, který předběžným opatřením zakázal podniku podepisovat smlouvy u komplexních zakázek a zakázek na těžbu a prodej dřeva. Důvodem správního řízení bylo podezření z porušení zásady transparentnosti, rovného zacházení a zákazu diskriminace. V listopadu ÚOHS správní řízení zastavil a předběžná opatření zrušil.

Zdeněk Rychtera 


Zdroj: ČTK, 13. 12. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 19:24