Agris.cz - agrární portál

Komunisté předali městu petici proti zamýšlenému zdražování vody

16. 12. 2016 | ČTK

Pražští zastupitelé KSČM předali magistrátu petici proti zdražování vody. Odevzdali ji na dnešním jednání zastupitelstva předsedkyni magistrátního kontrolního výboru Jaroslavě Janderové (ODS). Praha zvažuje zdražení vody o téměř tři procenta na 87,71 koruny za metr krychlový. Petici proti tomuto záměru podepsala více než tisícovka obyvatel.

Vodu v Praze distribuují Pražské vodovody a kanalizace (PVK), kterým pronajímá vodohospodářskou infrastrukturu město prostřednictvím Pražské vodohospodářské společnosti (PVS).

"Žádáme, aby nedocházelo k dalšímu zdražování vody. Žádáme konkrétní opatření k zefektivnění nakládání s vodou. Žádáme průběžné informování," řekl zastupitel Ivan Hrůza (KSČM). Petiční archy podepsalo podle něj 1385 lidí. Petici musí projednat právě kontrolní výbor, který ji následně předloží zastupitelům.

Podle radní Jany Plamínkové (STAN/Trojkoalice) je ale zdražení vody nutné. Jednak to prý vyplývá ze znění smlouvy mezi PVK a PVS a cenu podle Plamínkové zvýšilo i Povodí Vltavy.

O zdražování vody měli v úterý rozhodovat pražští radní, kvůli nepřítomnosti Plamínkové ale projednání materiálu odložili. Podle navrženého ceníku by měli lidé zaplatit na vodném 48,74 koruny za metr krychlový a na stočném 38,97 koruny za metr krychlový. Cena vody by se tak zvýšila zhruba o dvě koruny, u stočného o zhruba 50 haléřů.

Vlastníkem PVK je francouzská firma Veolia. Z tržeb zhruba pěti miliard korun ročně se Praze za pronájem vrací zhruba dvě miliardy korun. PVK stoupl loni čistý zisk o 6,6 procenta na 532 milionů. Obrat firmy se zvýšil o více než šest procent na 6,24 miliardy. Společnost uvedla, že celý zisk vyplatí jedinému akcionáři, tedy Veolii.


Zdroj: ČTK, 16. 12. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 00:02