Agris.cz - agrární portál

Ministerstvo zemědělství podpoří v novém Programu ZEMĚ zemědělský výzkum téměř 260 miliony korun

16. 12. 2016 | MZe ČR

Tisková zpráva – Ministerstvo zemědělství (MZe) ve veřejné soutěži v novém Programu aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017 – 2025, ZEMĚ vybralo 19 výzkumných projektů, kterým v následujících 3 až 5 letech poskytne podporu. Jsou mezi nimi projekty, které přispějí ke zvýšení efektivity postupů při výkonu státní správy v působnosti MZe.

Přibližně 50 milionů korun ročně mohou výzkumníci využít na projekty aplikovaného výzkumu v oblasti rostlinné a živočišné výroby, potravinářství, lesního a vodního hospodářství a ochrany půdy.

Novinkou výzkumného Programu ZEMĚ je každoroční vyhlašování výzkumných potřeb státu formou avíza. Pro rok 2016 bylo avízo vyhlášeno spolu s veřejnou soutěží letos v červenci. Díky tomu budou řešeny projekty, jejichž výsledky zlepší metodickou, koncepční, evaluační a rozhodovací činnost při výkonu státní správy v rámci resortu MZe. Například projekty zaměřené na vývoj automatizovaného nástroje pro optimalizaci monitoringu eroze zemědělské půdy pomocí distančních metod, retenční schopnost půdy a krajiny a možnosti jejího zvyšování v podmínkách klimatické změny, metody korekce vláhových potřeb plodin zohledňující scénáře změn klimatu území ČR pro optimalizaci managementu závlah a diagnostické metody pro laboratorní kontrolu pravosti máku setého.

Podpořeny budou rovněž projekty, které zlepší spolupráci a propojení výzkumných organizací s podniky a zajistí přenos a využití výsledků výzkumu do praxe. Jde třeba o projekty zaměřené na pěstování speciálních plodin, bezpečné využití kalů z čistíren odpadních vod na zemědělské půdě, ochranu půdy před vodní i větrnou erozí při intenzivním zemědělském hospodaření, obnovu lesních porostů na stanovištích dotčených povrchovou těžbou, chov ryb a včel, kvalitu a bezpečnost potravin (konkrétně sýrů), využití obnovitelných zdrojů energie (zejména biomasy), ekologizaci systémů ochrany ovoce a zvýšení odolnosti pšenic proti extrémním klimatickým jevům a škůdcům.

Vyhlášení výsledků veřejné soutěže je uvedeno na http://eagri.cz/public/web/mze/poradenstvi-a-vyzkum/vyzkum-a-vyvoj/narodni-agentura-pro-zemedelsky-vyzkum/program-zeme-1/verejna-souteze-vyhlasena-v-roce-2016/vyhlaseni-vysledku-verejne-souteze/vyhlaseni-vysledku-verejne-souteze-ve.html


Zdroj: MZe ČR, 16. 12. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 08:53