Agris.cz - agrární portál

Tržby i zisk Hamé v letošním roce porostou v jednotkách procent

17. 12. 2016 | ČTK

Tržby i zisk potravinářské společnosti Hamé z Kunovic na Slovácku v letošním roce porostou v jednotkách procent. ČTK to dnes řekl generální ředitel společnosti Martin Štrupl. Hamé loni vykázala tržby 6,01 miliardy korun. Zahraniční trhy se na nich podílely asi 50 procenty. Hrubý zisk vzrostl loni asi o desetinu na 600 milionů korun.

V Česku loni tržby společnosti meziročně vzrostly o 13 procent, letos se podle Štrupla oproti minulému roku příliš měnit nebudou. Ze zahraničních trhů se Hamé daří nejlépe v Rusku. "Má nejlepší dynamiku při slušném základu. Na procenta to bude nejlepší na Ukrajině, ale ta spadla skoro na nulu, což je tím ovlivněno. Celkem slušně se vyvíjí Maďarsko," uvedl Štrupl.

Hamé loni vyváželo do 46 zemí světa, podobně je tomu i letos. Nejsilnějším zahraničním trhem zůstává Slovensko. Mezi nejžádanější vývozní artikly patří kojenecké výživy, kečupy, džemy, paštiky a hotová jídla. Podle Štrupla momentálně roste většina trhů i kategorií. Společnost má již také stanovený plán na příští rok, podle něhož by se měly tržby zvýšit o dalších pět procent.

Hamé je od letošního roku součástí skupiny Orkla. Má sedm výrobních závodů v České republice a tři v zahraničí - v Rusku, Rumunsku a na Slovensku, kde předloni koupila výrobce majonéz, dresinků a omáček Doma Prešov. Podle Štrupla by Hamé ráda realizovala další akvizice.

"Bohužel není nic těsně před podpisem, protože trh je přehřátý a majitelé se za rozumnou cenu do prodejů moc nehrnou," dodal. Firma se podle Štrupla dívá hlavně po akvizicích mimo Česko. "Díváme se zejména na Slovensko, Maďarsko a Srbsko. Jde o to, abychom buď posílili naše postavení na trhu, na kterém už jsme, nebo abychom vstoupili do nové kategorie," doplnil Štrupl.

Hamé má v Česku a na Slovensku vedoucí pozici na trhu u paštik, hotových jídel, kečupů, konzervované zeleniny, džemů a dětské výživy. Mezi nejznámější značky firmy patří Hamé, Májka, Znojmia a Otma. Silnou tržní pozici u paštik a dětské výživy má Hamé také v Maďarsku, Rumunsku, Rusku a na Ukrajině. Firma má zhruba 2500 zaměstnanců.


Zdroj: ČTK, 17. 12. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 20:10