Agris.cz - agrární portál

V Česku se objevila nebezpečná nemoc divočáků přenosná i na člověka

19. 12. 2016 | ČT 24

Na území České republiky se objevila trichinelóza způsobená parazitem svalovcem. Rozbor ho odhalil u divočáka uloveného na Frýdlantsku. Nemoc je nebezpečná i pro člověka, který se může parazitem nakazit. Při poslední velké epidemii onemocnělo před 18 lety na Slovensku skoro 400 lidí.

Svalovce odhalil rozbor u divočáka uloveného na začátku prosince v Bílém Potoce. „Za tři dny přišel výsledek, že jeden kus byl pozitivní. Mně to doslova vyrazilo dech,“ řekl ČT předseda Mysliveckého spolku Paličník – Bílý Potok Slávek Nový.

Parazita měla ulovená bachyně. Může ho ale mít i divočák, kterého srazí auto, nebo zvěř ulovená načerno. Obecně jsou nebezpečné případy, kdy maso před konzumací neprojde laboratorními testy. Restaurace by proto měly odebírat jen certifikovanou zvěřinu.

Svalovec – Trichinella spiralis

Parazit se přenáší krví. Vyskytuje se u prasat, ale také u psů, koček, medvědů, jezevců nebo lišek. Zvířata se nakazí masem zdechlin, člověk konzumací nedostatečně tepelně upraveného masa. Zpočátku se onemocnění projevuje bolestmi břicha a průjmem, v další fázi horečnatými stavy, bolestmi svalů, třesem, křečemi. Při velkém množství larev v těle může člověk zemřít.

Nakazit se totiž může i člověk, i když jen v případě, že maso není před konzumací dostatečně tepelně upravené. „Častým příznakem je potom horečka a bolestivost v místě postižení,“ uvedl zástupce ředitele liberecké krajské hygienické stanice Jaroslav Harman.

V celém katastru Bílého Potoka je nyní vyhlášené ohnisko nákazy. Veterináři musí po dobu tří měsíců vyšetřit každý ulovený kus vnímavý na svalovce, tedy nejenom divoká prasata, ale i lišky, nutrie a jezevce.

zdroj: ČT24


Zdroj: ČT 24, 19. 12. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 11:46