Agris.cz - agrární portál

Obrat slánského Ekofruktu má letos přesáhnout 200 milionů Kč

19. 12. 2016 | ČTK

Obrat slánského Ekofruktu má letos přesáhnout 200 milionů korun, meziročně tak vzroste zhruba o pětinu, vyšší by měl být i zisk. Podle jednatele Tomáše Richtra rostla výroba tyčinek, které společnost vyrábí jako privátní značky. Podnik, který se zabývá pěstováním ovoce a výrobou müsli tyčinek, letos získal ocenění Klasa za čerstvá krájená jablka a několik německých ocenění kvality za oříškové a ovesné tyčinky.

Letos společnost zprovoznila novou linku na výrobu tyčinek a opravenou linku na výrobu čerstvých krájených jablek. Investice činila kolem deseti milionů korun. "Dodělali jsme také novou fasádu na skladu ovoce a stáčírnu medu," uvedl Richtr.

Výsledky ovocnářské části podniku podle Richtra ovlivnily jako ve většině posledních let jarní mrazy a krupobití. "Poprvé jsme použili jako ochranu proti jarnímu mrazu v sadech třešní takzvané protimrazové svíce. Ty fungovaly dobře a zachránily většinu úrody třešní. Bohužel, za několik týdnů ji těžce poškodilo, stejně jako ostatní ovoce, krupobití," řekl jednatel.

Letošní úroda jablek činila asi 4000 tun a hrušek kolem 200 tun. Plocha sadů se průběžně mění kvůli kácení staré výsadby a vysazování nové, příští rok je v plánu výsadba přibližně na šesti hektarech. "Všechny nové výsadby jsou již vybaveny protikroupovými sítěmi a kapkovou závlahou. Letos poprvé jsme instalovali i protimrazovou ochranu vodní clonou," uvedl Richtr. Květům totiž nejvíce škodí holomráz.

Aktuální plocha činí kolem 200 hektarů sadů. Příští rok Ekofrukt vybuduje první plochy protidešťové ochrany do nového sadu třešní. Zralé třešně po dešti praskají, což zásadně snižuje jejich hodnotu.


Zdroj: ČTK, 19. 12. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 10:15