Agris.cz - agrární portál

Ani vánoční kapr není hračka

19. 12. 2016 | Komora veternárních lékařů České republiky

Naštěstí již dnes nepřibývá „dobrodějů“, kteří by si mysleli, že kaprům nějak prospějí, když si je koupí z kádě na ulici, chvíli se s nimi „potěší“ doma ve vaně a pak je vypustí do řeky či rybníka. Vánoční kapr je vylovený na podzim, chovaný v sádkách, kde přijde o zásobní tuk a tak je připraven na vánoční talíř. Není způsobilý pro vypuštění ani do běhuté, ani do stojaté vody

Nabízeným vánočním kaprům však ani neprospěje, když si je nikdo nekoupí. Co pak s nimi?  

Leckteří praktičtí veterináři ještě stále dostávají otázky, jak držet kapra před Vánoci ve vaně, jak má být teplá voda a jak jej posléze usmrtit. Podle Karla Daniela, prezidenta Komory veterinárních lékařů, je sice možné mít kapra doma ve vodě, ale nikoli v koupelně ve vaně, protože tam je i ta studená voda pro kapra moc teplá, nemluvě o nedostatku kyslíku. Když už ho mít živého, tak v nějaké kádi venku a ještě vodu okysličovat. Jenže lidé si chtějí odnést živého kapra domů do vany, aby „si ho užily děti“. A to je chyba. Kapr není hračka! Je to živý tvor. Má se stát jídlem, ale nezaslouží si trápení ve vaně, nemluvě o neodborném usmrcování.

Komora veterinářů doporučuje svěřit usmrcování kaprů odborníkům, kteří rybu omráčí a následně vykrví. A na požádání třeba i vykuchají a naporcují.

A na závěr ještě odpověď na častou otázku: „Co dělat, když kapr lekne?“  Nelekat se, „čerstvě leklý“ kapr je bez problémů poživatelný.

Dobrou chuť!

Josef Duben, PR KVL

 

Kontakt pro mediální vyjádření:

MVDr. Karel Daniel Prezident KVL ČR

603 305 047

daniel.karel@gmail.com

 

Josef Duben PR KVL ČR

602 172 954

dubenjsf@gmail.com


Zdroj: Komora veternárních lékařů České republiky, 19. 12. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 15:18