Agris.cz - agrární portál

Za prodej nezdravých potravin ve školách zatím nebudou tresty

21. 12. 2016 | ČTK

Za porušení zákazu prodeje nezdravých potravin a nápojů ve školních bufetech a automatech zatím nebude hrozit trest. Ve společném tiskovém prohlášení to dnes oznámili ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) a ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD). Při kontrolách bude provozovatelům místo sankce poskytována metodická pomoc.

"To znamená, že kontroloři budou na místě vysvětlovat pracovníkům prodejen, bufetů a dalších zařízení, které konkrétní potraviny a z jakého důvodu jsou zakázané, a budou jim také navrhovat případná alternativní řešení. Jde nám především o zdraví dětí, nikoli o zájmy provozovatelů," uvedla v tiskové zprávě Valachová.

Takzvaná pamlsková vyhláška, kterou se školy budou muset řídit od ledna, se v posledních týdnech stala terčem kritiky. Provozovatelé školních kantýn i ředitelé škol si stěžovali, že řada běžných potravin nevyhovuje parametrům, které stanovilo ministerstvo zdravotnictví. Proti tomuto předpisu vznikla i petice, kterou do dneška podepsaly více než 2000 lidí.

Resorty školství i zdravotnictví ale nadále považují vyhlášku za významný krok k tomu, aby byl dětem ve věku povinné školní docházky znesnadněn přístup k nápojům a potravinám s vysokým obsahem cukru a tuků. "Vývoj řady zdravotních ukazatelů našich dětí, především tedy obezity, nás přímo zavazuje zakročit. Stát nemůže předepisovat rodičům, jak se mají stravovat jejich děti, může ale v zařízeních, které financuje, říci, co je zdravé," uvedl Ludvík.

Období hájení, kdy nebudou udělovány sankce, potrvá maximálně několik měsíců. Obě ministerstva jeho konec oznámí s předstihem.


Zdroj: ČTK, 21. 12. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 01:44