Agris.cz - agrární portál

Kofola dokončila akvizici chorvatské společnosti Studenac

21. 12. 2016 | ČTK

Slovinská firma Radenska z nápojářské skupiny Kofola úspěšně dokončila akvizici chorvatského producenta minerálních vod Studenac. Koupila jej od chorvatské společnosti Podravka. Kofola tím posílí svou pozici v adriatickém regionu. Kofola to dnes oznámila ČTK.

Smlouva o prodeji Studenacu byla podepsána v září a zahrnovala řadu podmínek, které měly být naplněny před převodem vlastnického práva. "Vzhledem k tomu, že všechny tyto podmínky byly splněny, Radenska se stala majitelem stoprocentního podílu ve společnosti Studenac," uvedla Kofola.

Portfolio Radenské se díky akvizici rozšíří o přírodní minerální vodu Studenac, pramenitou vodu Studena a sirupy Lero. Generální ředitel společnosti Radenska Marian Šefčovič uvedl, že Radenska udělá vše pro to, aby firma byla na trhu ještě úspěšnější. "Studenac nyní potřebuje vlastní dávku omlazující pramenité vody a to je to, co dobře umíme. Budeme také pracovat se spoustou synergických efektů, které jsme v procesu akvizice identifikovali," uvedl Šefčovič. Všichni zaměstnanci Studenacu podle něj ve firmě zůstali.

Kofola je jedním z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů. Má sedm výrobních závodů v Česku, Polsku, na Slovensku, ve Slovinsku a Chorvatsku a zaměstnává více než 2100 lidí, z toho asi 700 v Česku. K výrobkům firmy patří vedle Kofoly ovocné nápoje a sirupy Jupí, dětské nápoje Jupík, energetické nápoje Semtex, nápoje značky Vinea, Chito, Top Topic nebo Citro Cola. Za první tři čtvrtletí Kofole meziročně klesly tržby o 2,4 procenta na 5,43 miliardy korun a ukazatel EBITDA (provozní zisk před odpisy) o 13,9 procenta na 851 milionů korun.

Slovinská společnost Radenska je členem skupiny od loňského roku. V portfoliu má tradiční značky minerálních vod Radenska, ovocné nápoje Ora a Oaza či chorvatské značky nápojů Nara, Inka a Voćko. Letos se stala výrobcem a distributorem nápojů Pepsi, Mirinda a 7Up na chorvatském trhu.


Zdroj: ČTK, 21. 12. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 11:12