Agris.cz - agrární portál

Potravináři: Našim podnětům k pamlskové vyhlášce nebylo vyhověno

21. 12. 2016 | ČTK

Připomínkám potravinářů ministerstva školství a zdravotnictví při projednávání takzvané pamlskové vyhlášky ve valné většině případů nevyhověla. Na dnešní tiskové konferenci to řekl prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman. Chce ministryni Kateřinu Valachovou (ČSSD) a jejího kolegu Miloslava Ludvíka (ČSSD) požádat o schůzku, na které by se znovu jednalo o podobě vyhlášky. Oba resorty ale dnes daly ve společném prohlášení najevo, že předpis měnit nechtějí.

Parametry maximálního obsahu cukru, tuku a soli, které vyhláška stanoví, většina dostupných potravin nesplňuje. "Upozorňovali jsme, že vyhovující potraviny nejsou dostupné, nebo nejsou za rozumnou cenu. Složky jako cukr, sůl a tuk plní v potravinách řadu technologických funkcí," uvedl Toman. Preferoval by zrušení vyhlášky, případně považuje za nutné znovu jednat o parametrech.

S tím, že povolený sortiment školních bufetů je velmi úzký, souhlasí nutriční terapeutka Květa Krajíčková, která hledala vhodné potraviny na zakázku jednoho velkoobchodu. Nevyhovují například ochucené mléčné výrobky, kompoty, snídaňové cereálie, většina pečiva, ochucené minerální vody či máslo. Dodržování vyhlášky by podle ní znamenalo zříci se pestrosti stravy.

Jiná výživová poradkyně Margit Slimáková však vyhlášku hodnotí pozitivně. "V tomto kroku se skutečně státní úřady, lékaři i další profesionálové v oblasti zdravého životního stylu shodují, že uvedená vyhláška podporuje zdraví školáků. V žádném případě nemá za cíl rušení bufetů, pouze omezuje prodej potravin, které můžou neblaze působit na dětský organismus," uvedla.

O zrušení zákonného ustanovení o zákazu prodeje nezdravých potravin a nápojů ve školách i vyhlášky dlouhodobě usiluje Asociace ředitelů gymnázií. Její předsedkyně Renata Schejbalová je přesvědčena, že by ke zdravému stravování měli děti vést především rodiče. O sortimentu školních bufetů by podle ní měli rozhodovat ředitelé nebo školské rady. Schejbalová odhaduje, že kvůli vyhlášce může skončit zhruba polovina bufetů.

Provozovatelé školních bufetů se budou muset vyhláškou řídit od ledna. Při kontrolách jim za nesplnění podmínek vyhlášky zatím nebudou hrozit postihy, ale dostanou radu, co mají prodávat.


Zdroj: ČTK, 21. 12. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 04:47