Agris.cz - agrární portál

Čínská provincie zakázala pěstování GM plodin

23. 12. 2016 | ČTK

Čínská provincie Chej-lung-ťiang, která je největším producentem obilí v zemi, schválila pětiletý zákaz pěstování, zpracování a prodeje geneticky modifikovaných (GM) plodin. Zákaz je velkou ranou pro čínskou vládu, která se snaží učinit ze země přední světovou mocnost v oboru GM plodin.

Peking utrácí miliardy dolarů za výzkum biotechnologických potravin. V současnosti však povoluje pěstování pouze GM bavlny a papáji a dovoz GM sóji pro zvířecí krmivo. Spotřebitelé také zůstávají stále obezřetní před GM plodinami kvůli obavám ze zdravotních rizik.

V srpnu čínská vláda zveřejnila poprvé plány na rozvoj pěstování určitých GM plodin, včetně sóji a kukuřice. Prezident Si Ťin-pching předtím vyzval, aby se země snažila o dominantní postavení v této oblasti. Také nabídka firmy Chemchina na převzetí švýcarské firmy Syngenta je považována za snahu posílit zdatnost Číny v tomto odvětví, napsal list Financial Times.

Zákaz v severovýchodní provincii Chej-lung-ťiang vstoupí v platnost v květnu a vztahuje se na rýži, kukuřici a sóju. "Černozem v Chej-lung-ťiangu a její biodiverzita potřebují speciální ochranu," citovala státní zpravodajská služba představitele provincie. Zákazu předcházel průzkum, který ukázal, že více než 90 procent dotazovaných v provincii mělo námitky vůči GM plodinám. Letošní průzkum organizace Greenpeace také ukázal, že zemědělci v sousední provincii Liao-ning ve velkém rozsahu nezákonně pěstují GM plodiny.

Čínští odborníci upozorňují, že krok provincie je v rozporu se snahami vlády naopak postupně zvýšit pěstování GM plodin. "Místní vláda postrádá předvídavost, protože odmítla jakoukoliv možnost rozvoje GM technologie v Číně," řekl biolog šanghajské univerzity Fu-tan Lu Pao-žung.


Zdroj: ČTK, 23. 12. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 08:17