Agris.cz - agrární portál

Sněmovní zemědělský výbor doporučil schválit dotace zemědělcům

24. 12. 2016 | ČTK

Sněmovní zemědělský výbor doporučil Sněmovně schválit dotační programy v zemědělství na příští rok. Zemědělci a potravináři by z nich mohli získat celkem až 2,8 miliardy korun. Stojí to v usnesení výboru na webových stránkách Sněmovny. Sněmovna by je mohla schvalovat v lednu. Dotační programy jsou účelové a slouží k podpoře restrukturalizace a zvýšení konkurenceschopnosti tuzemského zemědělství.

Z celkového objemu peněz je 2,26 miliardy určeno na neinvestiční dotace a zhruba 550 milionů na investice do pořízení majetku. Rozdělení peněz do programů odpovídá podle vlády poměrům z předchozích let. Do živočišné výroby má směřovat 1,9 miliardy korun, rostlinná výroba by měla získat 267 milionů, potravinářství 415 milionů a na ostatní aktivity je vyčleněno 213 milionů korun.

Proti letošnímu roku není v navrhovaných podporách program na obnovu kulturních památek na venkově, který loni ministerstvo spustilo. Přesto v něm ministerstvo hodlá pokračovat, ale v jiném režimu než jako národní dotační program. Mezi dotačními programy na příští rok je také vyčleněno 20 milionů korun na podporu evropské integrace nevládních organizací. Mají sloužit ke zlepšení odborné úrovně jejich činnosti. Dalších 30 milionů má podpořit potravinové banky a další organizace s humanitárním zaměřením. Důvodem je snaha omezit plýtvání potravinami a podpořit distribuci potravin lidem na hranici hmotné nouze.


Zdroj: ČTK, 24. 12. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 06:56