Agris.cz - agrární portál

AFP: Šampaňské začíná vhodně doplňovat celý jídelníček

29. 12. 2016 | ČTK

Šampaňské, často podávané k dezertu nebo jako aperitiv, se stále častěji snoubí s hlavním jídlem a svými bublinkami doplňuje rybu, maso a sýr. Tato tendence je zatím málo patrná, ale již láká některé přední šéfkuchaře, píše agentura AFP.

"Rád pracuji se šampaňským, protože nabízí velmi zajímavou jemnou kyselost a texturu, a to dovoluje podtrhnout pokrm a dodat mu lehkost," svěřuje se nositel tří michelinských hvězdiček, šéfkuchař Arnaud Lallement z hotelu Assiette champenoise v Tinqueux u severofrancouzského města Remeš, jehož restaurace byla zařazena mezi 15 nejlepších ve světě.

"Všechna jídla, která vařím, se shodnou se šampaňským," říká. Tuto zkušenost již více než deset let nabízí svým hostům a hlásá do světa.

"Lidé jsou často překvapeni, když zjistí, že pokrm lze doplnit šampaňským," usmívá se Lallement.

Enolog Geoffrey Orban, šéf společnosti Educavin, soudí, že šampaňské uspokojuje patro jako jiná vína a navíc má mnohé přednosti, aby se prosadilo jako jejich alternativa.

"Nabídka je tak rozmanitá a široká, že je možné vždy objevit šampaňské, které se hodí k jídlu," ujišťuje.

V minulém století však nebylo možné se šampaňským takto zacházet, protože vinaři měli tendenci přidávat do vína cukr, aby zakryli jeho špatnou kvalitu nebo nedostatečné vyzrání.

Nabídka šampaňského se však rozšiřovala, až se vinaři zaměřili na produkci přírodního šampaňského, které přesně vyjadřuje typičnost vína.

"Dříve jsme měli velké, mezinárodně uznávané značky, ale vinaři se poněkud stahovali. Dnes dodávají příkladné šampaňské, a to mi pomáhá v práci," říká Arnaud Lallement, jehož vinný lístek se šampaňskými zahrnuje tisícovku odkazů.

Šampaňské zbavené přemíry cukru se uzpůsobuje pokrmům, které doplňuje: ke korýšům odrůda Chardonnay, k tučným husím jádrům Pinot Meunier, k sýrům aroma odrůdy Pinot Noir.

Jeho svěžest a perlivost je třeba vtělit do pokrmu a zdůraznit přitom vzdušnou a rozplývající se stránku jídla," doporučuje Orban a odrazuje před "znehodnocením šampaňského, jestliže se pije k dezertu".

"Šampaňské zůstává spojeno se svátečními hostinami a výjimečnými událostmi," poznamenává Lucile Mourotová, sklepnice z podniku 3 P'tits Bouchons v Remeši, který je zároveň barem a vinným sklípkem. Hostům dává ochutnat šampaňská vína z okolí.

Velká poptávka po šampaňském jako doplňku jídelníčku zatím není proto, že se většina spotřebitelů řídí tím, co je na etiketě, aniž by věděla, že existují různé druhy šampaňského, vysvětluje Mourotová a dodává, že její hosté znají toto prestižní víno dosti málo.

Spojení šampaňského s pokrmy vyvolává zájem šéfkuchařů, ale je také příležitostí pro vinaře. Ti si uvědomují, že šampaňské může získat trh a dobýt si své místo na stole.


Zdroj: ČTK, 29. 12. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 03:03