Agris.cz - agrární portál

Počet ulovených divokých prasat na jihu Čech bude nižší

30. 12. 2016 | ČTK

 Počet ulovených divokých prasat v Jihočeském kraji bude podle odhadů v této sezoně nižší. V té minulé myslivci ulovili více než 25.000 kusů. ČTK to řekl Jan Němec z oddělení lesního hospodářství odboru životního prostředí Jihočeského kraje. Takzvaný myslivecký rok začíná vždy 1. dubna a končí 31. března následného kalendářního roku. Populace divokých prasat v posledních letech vzrostla a zvěř často způsobuje škody především zemědělcům.

"Již dnes máme dílčí zprávy o tom, že úlovky černé zvěře budou v tomto roce výrazně nižší. Tyto zprávy máme potvrzeny i od kolegů z Dolního Bavorska a Horního Rakouska. Je otázkou, zda se mění trend vývoje černé zvěře nebo jde o změnu chování této zvěře, na kterou myslivci nedokázali zareagovat," řekl Němec.

Přesný počet divokých prasat žijících v jihočeských lesích není znám. Ale odborníci se shodují na tom, že v posledních letech se výskyt této zvěře výrazně zvýšil. "S určitostí lze tvrdit, že hlavními faktory jsou současný způsob zemědělského hospodaření a odlišný způsob chovu a lovu černé zvěře v lesních a polních honitbách," uvedl Němec.

Divoká prasata žijí většinou v lesích. Pokud tam ovšem nemají dostatek potravy, přesouvají se především na jaře a v létě do polí. "Nejprve do lánů s řepkou a pak kukuřicí," uvedl Němec.

Nárůst populace divokých prasat potvrzují i myslivecké statistiky. Například v sezoně 2002 až 2003 evidoval Jihočeský kraj 10.760 kusů ulovené černé zvěře. To je v porovnání s poslední sezonou téměř třetina. Divoká prasat způsobují škodu zemědělcům především poničením části úrody. V lese zase často vyrývají čerstvé sazenice stromků.


Zdroj: ČTK, 30. 12. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 18:11