Agris.cz - agrární portál

Hodně pšenice, málo prasat. V čem není Česko soběstačné

30. 12. 2016 | Denik.cz

Vypadá to jako pořádný sešup z kopce. Ještě před dvanácti lety byla Česká republika z více než sta procent soběstačná v produkci vepřového masa. V roce 2015 v tomto odvětví dosahovala necelých 46 procent. „Zemědělské podniky se chovají jako tržní firmy. Návrat k plné soběstačnosti u některých komodit bude dost těžký," uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí Českého statistického úřadu Jiří Hrbek.

Z posledních čísel je tak zřejmé, co se sedlákům vyplácí pěstovat nebo chovat, a co naopak vůbec. Třeba v případě cibule Česká republika nebyla za poslední čtvrtstoletí nikdy soběstačná, ale ještě na konci milénia se ke sto procentům blížila. Pak ovšem stejně jako u vepřového masa cibule nabrala sestupný trend a loni bylo Česko v této zelenině soběstačné jen z 31 procent. „Tady je nutná ruční práce, to znamená i více zaměstnanců a vyšší náklady. Velké zemědělské subjekty se nechtějí vzdát jednodušší plodiny, jakou je obilí," vysvětlil Hrbek. Čísla mu dávají za pravdu. V pšenici bylo Česko soběstačné téměř ze 410 procent.

Potíž je v tom, že právě obilí čeští farmáři hojně vyvážejí, ale mlynáři naopak dovážejí mouku. „To je vyloženě alarmující," míní statistik s tím, že podobná situace je třeba v mléku (soběstačnost 118,8 %), kdy Česko tuto komoditu vyváží, ale naopak importuje máslo.

Už dříve Agrární komora ČR upozorňovala, že zvýšit soběstačnost v řadě komodit by pomohla jejich podpora. Šéf komory Miroslav Toman dokonce hovořil o krizi v chovu prasat a podle něho oboru nepomohlo ani mírné zvýšení cen. Zlepšení situace má kromě jiného i masivnější podpora takzvaných citlivých komodit.

Dotační programy

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) nyní uvedl, že speciálně pro producenty mléka a vepřového masa letos vznikly dva nové dotační programy, z nichž si sedláci mohli rozdělit téměř 560 milionů korun. Celkem šlo letos do zemědělství na dotacích 3,666 miliardy korun. „Již v průběhu roku jsem slíbil, že uděláme maximum pro to, aby nikdo z poctivě hospodařících zemědělců nekončil letošní rok v červených číslech. Proto jsme připravili hned několik mimořádných opatření, která měla zemědělcům v největší krizi od roku 1990 pomoci," doplnil ministr.

V případě živočišné produkce je problém i v tom, že s ukončením chovu zaniknou vepříny. Jejich obnova nebo nová výstavba je pak složitá, ne-li nemožná. „Zkuste někde vybudovat vepřín. Vždy to vzbudí averzi místních obyvatel. Například Němci a Holanďané budují taková zařízení v Rumunsku," dodal Hrbek.

Autor: Vilém Janouš


Zdroj: Denik.cz, 30. 12. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 18:56