Agris.cz - agrární portál

Pivovar Svijany uvaří letos 623.000 hl piva, stejně jako loni

1. 1. 2017 | ČTK

Pivovar Svijany očekává, že letos uvaří kolem 623.000 hektolitrů piva, což je zhruba stejně jako v loňském roce. To firma na trh dodala rekordních 623.800 hektolitrů. Hlavním důvodem, proč výroba letos výrazně nerostla jako v minulosti, je pokles prodeje sudového piva. Koncem roku 2016 mělo výraznější dopad na odběr piva i zavedení elektronické evidence tržeb (EET), řekla dnes ČTK mluvčí Pivovaru Svijany Petra Winklerová.

"Pokles sudového piva je možné sledovat od roku 2010, kdy došlo k původně dočasnému zvýšení spotřební daně u piva," uvedla Winklerová. Zatímco v minulosti se víc piva prodávalo v sudech, v posledních letech je větší podíl piva lahvového. Navíc v souvislosti se zavedením EET od 1. prosince přišla firma po celém Česku o více než sto odběratelů. Podle mluvčí šlo hlavně o podniky na vesnicích. V příštím roce by pivovar rád výrobu udržel na současné úrovni.

Pivovar Svijany patří do desítky největších pivovarů v zemi. Ještě v roce 1997 mu přitom hrozilo uzavření, když podnik převzaly Pražské pivovary. Před likvidací ho tehdy zachránila skupina lidí kolem sládka Františka Horáka, který pak dlouhá léta podnik také vedl. Od obnovení výroby v roce 1998 se podařilo produkci pivovaru zvýšit více než čtrnáctinásobně především díky investicím za více než půl miliardy korun. Přes výrazné zvýšení výroby si uchoval tradiční způsob vaření piva, využívá i původní suroviny - humnový slad a žatecký chmel.

V loňském roce ve Svijanech uvařili 623.800 hektolitrů piva, což bylo nejvíc v historii pivovaru. Tržby společnosti překročily 1,1 miliardy korun, meziročně vzrostly o osm procent. Hospodaření skončilo ziskem bezmála 258 milionů korun, o polovinu vyšším než o rok dříve. Velmi úspěšné jsou pro pivovar dvoulitrové "plechovky pro chlapy", které nabízí od roku 2015. V příštím roce chce firma podle Winklerové investovat sto milionů korun do vlastní stáčírny plechovek o obsahu 0,33 a 0,5 litru. Zatím si je nechával pivovar plnit jinde.


Zdroj: ČTK, 1. 1. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 22:33