Agris.cz - agrární portál

Veterinární správa zvažuje utracení další drůbeže na Moravě

5. 1. 2017 | ČT 24

Státní veterinární správa spolu s obcemi musí rozhodnout o tom, z kterých drobných chovů v lokalitě postižené ptačí chřipkou bude drůbež utracena. Ve Studiu 6 to uvedl ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Státní veterinární správy Petr Šatrán. Do desetikilometrového okolí ohnisek nákazy ptačí chřipkou na jižní Moravě spadá na 150 tisíc kusů drůbeže. 

Po likvidaci nakažených chovů z Ivančic a Moravského Krumlova museli pracovníci veterinární správy obejít také drobné chovy v postižené lokalitě, které nejsou v evidenci. „Musíme nyní vyhodnotit rizika pro další šíření a na základě toho rozhodneme, jaká drůbež bude utracena. To budeme dělat v součinnosti s obcemi,“ uvedl Šatrán.

Veterinární opatření proti šíření ptačí chřipky postihne v okolí větší chovatele ve vytyčeném ochranném a dozorovém pásmu. V těchto pásmech se ptáci, mimo jiné, nesmějí převážet. Drůbež nelze prodávat a odvážet do obchodů.

Virus se šíří především trusem, vysvětlil ředitel odboru. Většinou máme podle jeho slov v povědomí, že se šíří vzduchem, ale u ptactva tomu tak obvykle není. „Může to být kontamonovaným krmivem, vodou, podestýlkou. Virus ve vnějším prostředí poměrně dlouho přežívá, může tio být i několik měsíců,“ upřesňuje Šatrán.

Koordinace kroků proti ptačí chřipce výrazně pokročila oproti výskytu před deseti lety.

Ptačí chřipka se v Česku objevila zhruba po deseti letech, v českých chovech drůbeže byla vysoce patogenní chřipka naposledy zaznamenána v roce 2007 v obcích Tisová, Nořín, Netřeby a Choceň. Od té doby systém koordinace postupu proti nákaze výrazně pokročil.

„My jsme se mnohému naučili, před deseti lety to také byla naše první zkušenost. Od té doby jsme v chovech zavedli systém detekce včasné nákazy. To znamená, že máme v případě zvýšeného úhynu, sníženého příjmu krmiva a snížené užitkovosti nastavený systém hlášení od chovatelů. Urychlili jsme diagnostiku, dnes dokážeme během několika hodin potvrdit nebo vyloučit přítomnost viru. Zlepšili jsme spolupráci s integrovaným záchranným systémem,“ jmenuje opatření Petr Šatrán, podle něhož se daří systém efektivně spravovat.

Pro člověka virus nebezpečný neníSoučasný typ nákazy pro lidi nebezpečný zatím není. „U tohoto typu chřipky nebyl dosud zaznamenán přenos na člověka. I přesto jsou lidé, kteří se mohli dostat do kontaktu s nakaženými kusy, pod kontrolou krajské hygienické stanice a svých registrujících lékařů,“ uvedla ve středu hlavní hygienička Eva Gottvaldová.„H5N8 byl dost extenzivně testován ve Friedrich-Loeffler-Institut v Německu a nebyla tam detekována žádná možnost infekce myší nebo fretek,“ dodává Jiří Hejnar z oddělení virové a buněčné genetiky Ústavu molekulární genetiky AV ČR. Mnohem nebezpečnější by podle něj bylo rozšíření typu H5N6. 

AUTOR ČT24


Zdroj: ČT 24, 5. 1. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 09:35