Agris.cz - agrární portál

Slovensko chystá zvláštní dotace pro chovatele krav a prasat

5. 1. 2017 | ČTK

Slovensko chystá mimořádnou finanční podporu farmářům, kteří se zaměřují na produkci mléka a chov prasat. K návrhu příslušné vyhlášky to uvedlo tamní ministerstvo zemědělství. Odvětví výroby mléka a vepřového se dlouhodobě potýká s problémy.

Zmiňovaní chovatelé si letos budou moci rozdělit dohromady téměř 4,13 milionu eur (111,5 milionu Kč), z toho polovinu uhradí EU. Na Slovensku je evidováno celkově 2698 chovatelů krav a 1391 chovatelů prasat.

Nepříznivá situace v sektorech produkce mléka a vepřového masa nastala podle ministerstva zemědělství hlavně kvůli zvýšení výroby mléka v EU, Spojených státech či na Novém Zélandu a v souvislosti s ruským embargem na dovoz prasat a vepřového masa z EU.

Mimořádnou podporu chovatelům krav a prasat loni schválila i česká vláda, z českého rozpočtu a od EU by chovatelé mohli dostat dohromady 559 milionů korun. Jde o součást intervenčního balíčku, ve kterém Evropská komise přerozděluje 500 milionů eur (zhruba 13,5 miliardy Kč), aby pomohla zemědělcům zasaženým cenovou krizí.

Slovenská vláda již loni vyčlenila dotaci 33 milionů eur (891 milionů Kč) tamním farmářům, kteří se potýkali s dopady nízkých výkupních cen mléka. Do dotačního programu se zapojili jen asi dvě třetiny chovatelů dojnic a stát jim rozdělil 30,9 milionu eur (834 milionů Kč). Vzhledem k evropským pravidlům nebyly peníze rozdány přímo na podporu produkce mléka, ale za to, že zájemci poskytli státu informace o chovu.

Podobný program pomoci v objemu 3,5 milionu eur (94,5 milionu Kč) slovenské úřady na konci minulého roku ohlásily i pro pěstitele ovoce, kterým mrazy loni na jaře poškodily úrodu.


Zdroj: ČTK, 5. 1. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 11:22