Agris.cz - agrární portál

Veterináři vymezili ochranné a dozorové pásmo kvůli ptačí chřipce

6. 1. 2017 | ČTK

Krajská veterinární správa (KVS) dnes odpoledne přesně vymezila ochranné a dozorové pásmo kvůli dvěma chovům drůbeže v Ivančicích a Moravském Krumlově, v nichž se potvrdila nákaza ptačí chřipkou. Co nejdříve se však pásma rozšíří vzhledem ke třetímu nálezu v místní ivančické části Letkovice, řekl ČTK ředitel KVS Jaroslav Salava.

"Nařízení je živý organismus, který se bude upravovat podle dalších případných nálezů ptačí chřipky v chovech," uvedl Salava. Nařízení přesně vyjmenovává obce, které jsou v ochranném pásmu v okruhu tří kilometrů a které jsou v dozorovém pásmu v okruhu deseti kilometrů. V ochranném pásmu tak jsou se svými místními částmi Ivančice a Moravský Krumlov, dále Oslavany, Moravské Bránice, Řeznovice, Vedrovice, Olbramovice a Rybníky.

Nařízení stanovuje povinnosti pro obce a pro chovatele. V ochranném pásmu musejí obce zajistit do 10. ledna soupis všech hospodářství, kde se chová drůbež či jsou drženi ptáci v zajetí. Obce také musí zajistit kontejnery či jiné uzavíratelné nepropustné nádoby k bezpečnému uložení uhynulých ptáků.

Chovatelé mají povinnost uzavřít drůbež tak, aby nemohl nastat kontakt s volně žijícími ptáky, dezinfikovat vchody a východy prostor pro ptáky a zamezit kontaminaci krmiva a vody trusem volně žijících ptáků. Na telefonu 720 995 213 mají povinnost hlásit uhynulá zvířata.

Chovatelé musejí také zajistit dezinfekci vozidel, kterými drůbež převážejí, stejně tak aut, kterými jezdí chovatelé sami. V ochranném pásmu se nesmí pořádat výstavy či přehlídky. Také se nesmí zvířata převážet, pouze v daném hospodářství. S výjimkami se nesmí vozit ani vyrobené drůbeží maso.

V dozorovém pásmu jsou opatření mírnější, avšak ve velké části shodná s pásmem ochranným. Pokud by někdo nařízení porušil, vystavuje se jako fyzické osoba pokutě až 50.000 korun, právnická osoba až dva miliony korun.

Ve dvou chovech již byla v předchozích dnech utracena zvířata, chov v Letkovicích čeká stejný osud. Podle veterinářů se odhaduje v okolí moravskokrumlovského ohniska likvidace 800 ptáků, v okolí ivančického 300.

Ptačí chřipka se vrátila do Česka po deseti letech, mnoho případů mají i další evropské státy. Nemocnost a úmrtnost se u ptáků může pohybovat až ke 100 procentům. Inkubační doba bývá tři až sedm dní. Jednotliví ptáci jsou k nákaze různě vnímaví. Nejvíce je vnímavá hrabavá a vodní drůbež a volně žijící vodní ptáci. Nemoc se šíří nejčastěji trusem. Přenosu na člověka může nastat při výjimečně vysoké infekční dávce. Virus zničí běžné dezinfekční prostředky.

Zdeněk Meitner


Zdroj: ČTK, 6. 1. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 23:48