Agris.cz - agrární portál

Chovy bažantů a tetřevů u Lesů ČR zatím ptačí chřipka neomezuje

11. 1. 2017 | ČTK

Chovy bažantů a ohrožených tetřevů hlušců v odchovnách státního podniku Lesy České republiky (LČR) zatím současný výskyt ptačí chřipky v ČR nijak neomezuje. Chovy jsou v uzavřených voliérách či budovách, takže se na ně ani nevztahuje poslední nařízení veterinářů zakazující chov ptactva v komerčních chovech ve volném výběhu. ČTK to dnes řekla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Chovné hejno bažantů čítající 7300 slepic a 1000 kohoutů mají Lesy ČR v bažantnici lesního závodu Židlochovice na jižní Moravě. "Bažanti jsou chovaní v zastřešené voliéře zabezpečené proti vniknutí jakýchkoliv jiných ptáků," uvedla mluvčí. Bažanti určení k lovu byli již dříve vypuštěni do volné přírody. Lovecká sezona v bažantnicích končí 31. ledna.

Dvě chovné stanice tetřevů hlušců mají Lesy ČR v Řepčonce pod beskydskou Lysou horou a v Mlynářovicích na Šumavě. "Tetřevi tam jsou chovaní v uzavřených budovách. Každá skupina čítá 12 až 15 jedinců," uvedla Jouklová.

Ptačí chřipka se v ČR objevila v minulém týdnu zhruba po desetiletí. Choroba byla zatím zaznamenána na jižní Moravě a v jednom chovu ve středních Čechách. Chovatelům úřady například nařídily zajistit ochranu chovů zamezením vniknutí volně žijícího ptactva do hal a vést řádnou evidenci o chovu, úhynech, přesunech a veterinárních ošetřeních zvířat. Do odvolání platí zákaz pořádání výstav ptactva, stejně jako chovatelských soutěží nebo soutěží poštovních holubů.


Zdroj: ČTK, 11. 1. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 10:43