Agris.cz - agrární portál

Přibývají nové vinice. Vysazují se tradiční odrůdy, hektar vyjde až na 800 tisíc

11. 1. 2017 | Denik.cz

Vinařům se na jihu Moravy daří vysazovat zcela nové vinice. Loni navíc Evropská unie pozměnila pravidla. Umožňuje nyní výsadbu kolem 170 hektarů vinic ročně pro každou členskou zemi.Zdroj: http://www.denik.cz/ekonomika/pribyvaji-nove-vinice-vysazuji-se-tradicni-odrudy-hektar-vyjde-az-na-800-tisic-20170111.html

Desítky hektarů obnovených vinohradů a také další hektary zcela nových vinic hlásí vinohradníci na jihu Moravy. Nové vinice se daří vysazovat také díky novým unijním pravidlům.

Na dříve obyčejném poli se například těsně u hranice s Rakouskem v Jaroslavicích na Znojemsku objevil před dvěma lety zcela nový vinohrad. „Vybudovali jsme ho na vlastním pozemku s využitím dotace. Dnes máme šest hektarů nových vinic a plánujeme rozšíření až na dvacet hektarů. Částečně jsme využili i možnosti v rámci Evropské unie, která nabízí členským zemím vybudovat několik desítek hektarů nových vinic ročně," uvedl vinař Miloš Pekárek.

Podle vinařského experta Jaromíra Čepičky může od loňska vznikat až sto sedmdesát hektarů nových vinic v celé republice ročně. „To je na naši malou vinařskou zemi dostatečné množství. V celé republice je nyní asi sedmnáct tisíc pět set třicet hektarů vinic," přiblížil.

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský přitom jen na Znojemsku nedávno evidoval tři tisíce devadesát hektarů ploch osázených vínem. „Za posledních pět let bylo ve Znojemské vinařské podoblasti nově vysázeno, nebo obnoveno více než 388 hektarů vinic," sdělil již dříve Miroslav Račický ze znojemské pobočky Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu.

Od příštího roku se chystá vysázet třicet hektarů vinic Zámecké vinařství ve Bzenci na Hodonínsku. „Jedná se o lokality na Slovácku a Mikulovsku. Ve skladbě zůstaneme u tradičních odrůd, nově vyšlechtěné vysazujeme jen minimálně," informoval ředitel bzeneckého vinařství Bořek Svoboda.

Poslední dva roky podnik, který se například již pětkrát po sobě stal šampionem Salonu vín, pracuje na obnově jedné z nejstarších viničních tratí v tuzemsku. Rozprostírá se na necelých dvou hektarech pod rozbořenou kaplí ve Bzenci, kterou také čeká v nejbližší době kompletní rekonstrukce. „Cílem bylo a je tam zasadit staré krajové odrůdy a udělat místo zajímavé pro turistiku," dodal Svoboda.

Kopec bude rozdělený na část pro ochutnávku vín, naučnou stezku s ukázkou pěstování historických i současných odrůd vinné révy a dále zážitkovou, odpočinkovou a výrobní část.

Vinařství Josefa Dufka ze Svatobořic-Mistřína na Hodonínsku v posledních čtyřech letech vysadilo zhruba čtyřiadvacet hektarů nových vinic. „Hlavně nechceme být závislí na dodavatelích. Hrozny na pohled bývají třeba pěkné, ale nikdy nemůžeme vědět, jaká je v nich chemie, jak se s nimi nakládalo nebo jak vinohrady dotyčný pěstitel obdělával. Je pro nás rozhodně lepší, i když třeba nákladnější, vysadit vlastní vinice. Je to náš rukopis a chceme být maximálně soběstační," uvedl za vinařství, které nyní obhospodařuje asi 46 hektarů vinohradů, Josef Dufek starší.

Co se týká odrůdové skladby, v nových výsadbách převažují tradiční odrůdy, jako je Sylvánské zelené, Neuburské nebo pro oblast Svatobořicka typický Ryzlink vlašský či Ryzlink rýnský. „Některé odrůdy jsme zkoušeli a potom se rozhodli, jestli s nimi budeme v dalších letech pokračovat. Kvůli slabé odolnosti vůči mrazům se nám například neosvědčil Merlot nebo Cabernet Sauvignon," přiblížil Dufek.

Podle něj vysadit jeden hektar nového vinohradu vyjde zhruba na osm set tisíc korun. „Plodit ale začne asi až po třech letech, proto se jedná opravdu o velmi vysoké počáteční investice. A dotace buď dostaneme, nebo nedostaneme. Náklady zaplatit musíme," vypověděl vinař.

Na Břeclavsku vysazují Vinné sklepy Valtice nové vinohrady každý rok. Nahrazují jimi ty staré. Za poslední tři roky šlo přibližně o sedmdesát hektarů za miliony korun. „Všechny vinice jsou v Mikulovské podoblasti. Co se týká nákladů, záleží, jestli si práce děláte sami, jestli máte své sazenice a podobně. Průměrná cena ale byla asi čtyři sta až pět set tisíc korun za hektar," sdělil spolumajitel vinařství Marek Šťastný.

Kvůli přísným pravidlům a administrativní zátěží bylo v minulosti potřeba přijmout zaměstnance, který se stará pouze o vyřizování potřebných věcí. „Je to hodně náročné," přikývl Šťastný.

Vinné sklepy Valtice vysazují především bílé odrůdy, z červených v posledních letech vsadili například na Merlot.

Autor: Dalibor Krutiš, Redakce


Zdroj: Denik.cz, 11. 1. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 13:11