Agris.cz - agrární portál

V Jihomoravském kraji se loni opět zvýšil počet minipivovarů

16. 1. 2017 | ČTK

Novinkou jsou kromě dvou tišnovských minipivovarů provozy v Rajhradě, Mikulově a Moravském Krumlově. Ve všech případech jde o místa, kde historicky byly pivovary a výroba pěnivého moku se tam vrací někdy i po sto letech.

V Tišnově přibyly loni hned dva minipivovary - Pivovar Tišnov a Pivovar Květnice. Druhý jmenovaný minipivovar uvařil první várku v květnu loňského roku, nyní chce zvýšit kapacitu ležáckého sklepa a spilky, aby mohl rozšířit sortiment piv. "Vaříme zatím jen spodně kvašená piva, především ležáky českého typu. Návratnost investic je zatím velmi pomalá, ale věříme že s navyšováním výstavu a sortimentu se nám podaří časem vybudovat rodinný podnik, který nabídne práci několika místním lidem a který nás uživí," napsal ČTK Miloslav Polák z Pivovaru Květnice.

Podle něj se v Tišnově nyní chystá už třetí pivovarský projekt s pivními lázněmi. "Na tak malé město, jako je Tišnov, jsou dva, potažmo tři minipivovary příliš, ale my zde prodáme jen malou část své produkce a ostatní distribuujeme do okolí a do Brna," dodal Polák.

Loni naopak po čtyřech letech skončil 1. chodský pivovárek na Moravě v Šitbořicích. Majiteli se uvařené pivo nedařilo prodat. "Vypadalo to, že bude o pivo zájem, ale nakonec ho bral jen jeden e-shop," uvedl majitel minipivovaru Jan Šlefr. Neměl ani vlastní hospodu, jen stánek, kam chodili místní většinou v pátek. Vzhledem k tomu, že jsou Šitbořice malá vesnice, pivovar raději zastavil. "Zimu jsem vždy dotoval," dodal Šlefr.

Nejvíce minipivovarů je dlouhodobě v Brně - nyní jich je sedm. Většině z nich se daří. Například Pivovar Hauskrecht a Lucky Bastard investují do výroby, kterou rozšiřují. V případě Hauskrechta nelze vyloučit, že se v budoucnu přehoupne do kategorie standardních pivovarů s výstavem nad 10.000 hektolitrů ročně.

Boom minipivovarů v České republice pokračuje už několik let. Odborníci odhadují, že je jich v Česku už přes 300.

Filip Vrána


Zdroj: ČTK, 16. 1. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 09:07