Agris.cz - agrární portál

V okolí dalšího ohniska ptačí chřipky jsou velkochovy drůbeže

17. 1. 2017 | ČTK

V blízkosti dnes potvrzeného ohniska ptačí chřipky v Libějovicích na Strakonicku se nacházejí chovy s desítkami tisíc kusů drůbeže. Sídlí zde mimo jiné i potravinářská společnost Vodňanské kuře. Její výrobu by to však nijak nemělo omezit. ČTK to řekl ředitel jihočeské krajské veterinární správy František Kouba. Veterináři dnes potvrdili druhé jihočeské ohnisko ptačí chřipky u chovatele, který se stará o 130 ptáků. Zhruba osm desítek z nich v úterý čeká likvidace.

Podle Kouby velkochovy nebo firmy typu Vodňanská drůbež podléhají mnohem větší veterinární ochraně. "Například u drůbeže, která směřuje do Vodňanské drůbeže, jsou chovatelé povinní zasílat informaci o potravinovém řetězci, kdy je zaznamenáván zdravotní stav a lokalita, odkud drůbež pochází a jestli byla aplikována nějaká léčiva," uvedl Kouba. Dodal, že vzhledem k ptačí chřipce budou veterináři tyto informace vyžadovat v rychlejším režimu. Další zpřísnění se týká vyšší desinfekce aut, která drůbež převážejí. "Ale samotná výroba Vodňanské drůbeže by neměla být nějak omezena," řekl Kouba.

Vodňanská drůbež patří do koncernu Agrofert. "Chtěl bych uklidnit spotřebitele, není důvod k panice. Z ochranného pásma ani z pásma dozoru nezpracováváme žádná kuřata, přímo se nás to nijak nedotýká. Jsme v kontaktu s veterináři a řešíme další kroky," řekl ČTK mluvčí holdingu Karel Hanzelka.

V blízkém okolí Libějovic jsou také například chovy, které vykazují 55.000 kusů slepic nebo téměř 31.000 kusů kachen. Kouba uvedl, že i jich se zatím nějaké mimořádné opatření nedotkne. "Ovšem může se stát, že vzhledem k okolnostem o tuto drůbež nebude mezi odběrateli takový zájem, nebo se bude prodávat za nižší cenu," řekl Kouba.

První ohnisko ptačí chřipky v Jihočeském kraji objevili veterináři v menším chovu v pátek v Chotčinách na Táborsku. Následně tam utratili pět desítek kusů drůbeže.


Zdroj: ČTK, 17. 1. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 04:25