Agris.cz - agrární portál

Na novelu vinařského zákona jsou rozporuplné reakce

18. 1. 2017 | ČTK

Sudové víno zdraží kvůli novele vinařského zákona o deset až 12 korun na litr jenom kvůli novým obalům, tvrdí místopředseda Vinařské asociace ČR Petr Marek. Prezident Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray to odmítl, jde podle něj o poplašné zprávy. Zdraží podle něj pouze nepoctiví vinaři, kteří částečně neplatili daně. Novelu vinařského zákona, která zvyšuje až na 50 milionů korun postih za pančování vína, ale také omezuje prodej sudového, dnes v senátním znění schválila Poslanecká sněmovna.

"Je to fajn byznys pro ty, kteří budou vyrábět nové obaly, které novela připouští," řekl ČTK Marek. Prodejci z vinoték již dříve mluvili o tom, že jich část bude muset zavřít.

Nyitray informace o možném zdražování odmítá. "Poplašné zprávy nejsou na místě. Zákazník si nyní kupuje litr vína a k tomu PET lahev za pět korun. Cenový rozdíl mezi tím, když si koupí bag-in-box na pět nebo šest litrů nebude," vysvětlil. Podle Nyitraye novela prospěje českému vinařskému trhu a také českým vinařům. "Dopady nebudou na poctivé vinaře a poctivé obchodníky, kteří dosud dodržovali všechny předpisy, včetně daňových," dodal.

Markovi vadí také to, že podle novely nebude zákazníkovi na první pohled jasné, zda jde o vína z českých nebo zahraničních hroznů. Asociace prosazovala, aby tato informace byla na přední etiketě.

Podle novely bude muset být na horní části láhve povinně trikolóra, a to u vína s chráněným označením původu nebo chráněným zeměpisným označením, vyrobeného z hroznů sklizených v ČR. Nyitray však upozornil, že ministerstvo ve vyhlášce velikost a umístění trikolóry jasně nedefinuje, a proto jde předpis obejít, jde podle něj o podraz.

Novela mimo jiné zvyšuje pokuty až na 50 milionů korun, nyní jsou desetinové. Sudové víno by nemělo prodávat jinde než u výrobců nebo dovozců. Výrobcem ale bude i ten, kdo si víno nechá vyrobit. Zakazuje se také prodej vína z automatů.

Předpis obsahuje i ustanovení, že vinotéky, které prodávají víno jako sudové a přitom nebudou podle novely zákona příjemcem nebaleného vína nebo výrobcem, budou muset používat znovu nenaplnitelné nádoby s jednorázovým uzávěrem, například láhve nebo bag-in-boxy.


Zdroj: ČTK, 18. 1. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 05:15