Agris.cz - agrární portál

Pět firem dostalo pokutu za poškození půdy při těžbě v Beskydech

19. 1. 2017 | ČTK

Pět firem, včetně státních Lesů České republiky, dostalo před časem pokutu za poškození lesní půdy a lesa při těžbě dřeva v Beskydech v roce 2015. Dohromady mají podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) zaplatit téměř 500.000 korun. ČTK to dnes řekla mluvčí inspekce Jana Jandová.

"Inspektoři ČIŽP z oddělení ochrany lesa v Ostravě pokutovali pět subjektů, které se podílely na poškození lesní půdy a stromů ve Starých Hamrech v CHKO Beskydy. Půdu poškodily při legální těžbě dřeva v lokalitě Gajdičný roce 2015," řekla.

Například pokutu 175.000 korun dostala státní společnost Lesy ČR, která si jako správce tohoto lesního pozemku na těžbu najala firmu Petra, která pak spolupracovala s další firmou a dvěma živnostníky. "Dospěli jsme k závěru, že za poškození lesní půdy a stromů jsou svou měrou odpovědné všechny tyto subjekty. Lesy České republiky práce objednaly. Kontrolovaly jejich průběh, ale při zjištění nevhodně zvolené technologie včas nenavrhly jiné řešení," řekl ředitel ČIŽP Erik Geuss.

Dodal, že podle inspektorů další firmy, které práce fyzicky prováděly, měly zajistit dodržování lesního zákona. Na případ ČIŽP upozornili pracovníci Správy CHKO Beskydy. Zjistili, že při skladování dřeva firmy v délce okolo 250 metrů narušily zásadně půdní kryt. "Vyjeté koleje byly místy přes 70 centimetrů hluboké. Přitom nepoužily kolopásy ani rošty, které by takovému zásahu mohly zabránit," uvedl ředitel ostravského inspektorátu Karel Kozubek.

Podle něj navíc lesní dělníci při soustřeďování dřeva poškodili 53 stromů. Měly sedřenou kůru ve spodní i střední části kmenů. Některé až do výšky 15 metrů. "Poškozená místa nebyla včas a důsledně ošetřena nátěrem proti infekci," doplnil Kozubek.


Zdroj: ČTK, 19. 1. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 21:23