Agris.cz - agrární portál

Hnutí Duha vyhrálo spor s Lesy ČR kvůli informacím o pokutách

19. 1. 2017 | ČTK

Hnutí Duha Olomouc definitivně vyhrálo informační spor s Lesy České republiky, od kterých žádalo údaje o pokutách udělených smluvním partnerům státního podniku. Kasační stížnost Lesů ČR zamítl Nejvyšší správní soud (NSS), oznámila ČTK jeho mluvčí Sylva Dostálová. Vycházel při tom z názoru, že výluka z poskytování informací nedopadá na údaje, které má mít podnik povinně k dispozici.

Hnutí Duha chtělo informace o pokutách udělených od ledna 2013 do října 2015 partnerům na provádění lesnických činností za to, že nezpracovali včas kůrovcem napadené stromy. Konkrétně šlo o jména firem, data uložení pokut, jejich výši, přesné důvody pokut i detailní údaje o množství stromů.

Lesy ČR žádost odmítly s vysvětlením, že informace nemají k dispozici v požadovaném členění a struktuře, takže by při sestavování odpovědi musely údaje teprve vytvářet. Šlo by tedy o informace nové, na které dopadá výluka z informační povinnosti.

NSS potvrdil rozsudek Krajského soudu v Hradci Králové, který se postavil na stranu Hnutí Duha s poukazem na starší judikaturu. Z podstaty věci je podle NSS zřejmé, že státní podnik musí evidovat smluvní pokuty. Je prý těžko představitelné, že by požadované informace neexistovaly.

"Krajský soud odkázal na rozsudky NSS, ve kterých bylo pro rozhodnutí klíčovou otázkou, zda požadované informace povinný subjekt má, a pokud je nemá, zda má povinnost jimi disponovat. Pokud státní podnik skutečně požadovanými informacemi nedisponuje, tedy pokud neshromažďuje informace o ukládání smluvních pokut, pak nepostupuje s péčí řádného hospodáře," uvedl soudce NSS Pavel Molek.


Zdroj: ČTK, 19. 1. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 22:27