Agris.cz - agrární portál

Senát schválil plemenářskou novelu po sporu o včelu kraňskou

20. 1. 2017 | ČTK

Zpřesnit povinnosti účastníků plemenářského programu má novela plemenářského zákona, kterou dnes schválil Senát. Rozhodl o tom po dlouhém sporu o ustanovení, podle něhož k plemenitbě včel bude moci být využívána včela medonosná kraňská.

Proti tomu se postavili zastánci včely medonosné tmavé Lumír Aschenbrenner (ODS) a Tomáš Czernin (TOP 09). Podle nich se oba typy včel v Česku i okolních zemích vyskytují souběžně a není důvod preferovat jen jeden z nich. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) spolu s dalšími spřízněnci "kraňky" ale senátory ujišťoval o tom, že je to v zájmu zachování zdravých včelstev v Česku a že s tím souhlasil i včelařský svaz.

Novela, kterou nyní dostane k podpisu prezident, mimo jiné stanoví podmínky pro zařazení vlastníka genetického zdroje zvířete, chovatelského sdružení a genobanky do programu a podmínky pro změnu nebo zrušení těchto rozhodnutí. Změny mají podle ministerstva zemědělství zajistit garanci programu za zachování biologické rozmanitosti v zemědělství u vybraných plemen a druhů zvířat.

Ministerstvo má podle nynějších pravidel současně zařazovat do programu jedním rozhodnutím vlastníka, chovatele i zvíře, a to na pět let. V praxi to ale nefunguje, důvodem jsou výměny zvířat mezi jejich majiteli nebo krátký reprodukční cyklus drobných hospodářských zvířat. Počet evidovaných zvířat se pohybuje kolem 10.000 a každý rok je nutno nově zařadit zhruba pětinu z tohoto počtu, uvedlo ministerstvo.

Novela má proto změnit definici genetického zdroje zvířat. Ministerstvo bude nově do programu zařazovat druh nebo plemeno zvířete, chovatelská sdružení, vlastníky genetických zdrojů zvířat a genobanky, které nově nebude muset provozovat jen jedna firma či společnost.


Zdroj: ČTK, 20. 1. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 18:27