Hlavní obsah

V Česku padaly teplotní rekordy, mrazy neustoupí do konce ledna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednu z nejmrazivějších nocí má za sebou Jihočeský kraj. Nejnižší teplotu meteorologové naměřili ve Volarech na Prachaticku, kde bylo minus 28,3 stupně Celsia. Teplota minus 20 stupňů či ještě méně byla naměřena na dalších 21 stanicích, sdělil v pátek Novinkám Petr Dvořák, mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu. Velmi studené počasí bude podle jeho informací panovat po celý zbytek ledna.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Mrazivé počasí v Josefově Dole na Jablonecku.

Článek

Na Jezerní slati poblíž Kvildy na Prachaticku naměřili meteorologové minus 27,9 a v Hliništi u Strážného na Prachaticku minus 27,4 stupně Celsia. Silný mráz panoval také v Černé v Pošumaví, kde meteorologové naměřili minus 21,9 stupně Celsia, ve Vlkonicích (–20,9) a ve Vyšším Brodě (–19,9).

Na horách bylo díky inverzi výrazně tepleji. Například stanice Churáňov, která leží v nadmořské výšce nad 1100 metrů, evidovala teplotu minus osm stupňů Celsia. "Právě na horách bude do neděle slunečné počasí. Nízké teploty v nižších polohách očekáváme i v následujících dnech," uvedl František Vavruška z českobudějovického pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

Počasí v Česku bude i nadále ovlivňovat mohutná tlaková výše se středem nad střední Evropou. Nadále bude panovat mrazivé počasí, kdy v noci budou teploty klesat až k minus 20 stupňům a během dne by se měly pohybovat mezi minus 4 stupni a nulou, při mlze bude pouhých minus 8 stupňů.

Reklama

Výběr článků

Načítám