Agris.cz - agrární portál

Ve Valticích vzniknou tři nové expozice. Národní zemědělské muzeum zde investuje 58 milionů korun.

31. 1. 2017 | Národní zemědělské muzeum

Národní zemědělské muzeum získalo pro svou valtickou pobočku téměř 50 milionů korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Muzeum tak čeká rozsáhlá proměna.

Tři nové expozice, modernizace celého areálu muzea, které je ve Valticích přímo na náměstí, zlepšení podmínek pro uchovávání a prezentaci sbírkových fondů, to vše pokryje investice za 58 milionů korun. Téměř 50 milionů získalo muzeum v rámci Integrovaného regionálního operačního programu, 15 % celkové částky, tedy zhruba 8 milionů korun, zaplatí dle podmínek financování zřizovatel muzea, kterým je Ministerstvo zemědělství. Projekt byl podán v rámci cíle Zefektivnění prezentace, posílení ochrany a rozvoje kulturního dědictví.

„Těší mě, že Národní zemědělské muzeum s projektem v rámci Integrovaného regionálního operačního programu uspělo. Díky tomu vzniknou ve valtické pobočce nejen tři nové expozice, ale návštěvníky po rekonstrukci přivítá i zmodernizovaný areál muzea,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Návštěvníkům přinese tato novinka tři zcela nové a moderní expozice; Národní expozici vinařství, expozici Krajina Lednicko – valtického areálu a expozici Tajemný život v půdě. Nedílnou součástí bude i investice do stavebních úprav včetně rekonstrukce zázemí, vybudování výtahu pro návštěvníky a také digitalizace sbírkových předmětů i zlepšení podmínek pro jejich uchovávání v depozitářích, které jsou dnes částečně v havarijním stavu. Projekt by měl být ukončen v červnu 2019.

„Valtice jsou naším prvním úspěšným projektem v rámci programu IROP, které jsme za Národní zemědělské muzeum podali,“ říká generální ředitel muzea Milan Jan Půček. „V různé fázi přípravy jsou naše projekty i na ostatních mimopražských pobočkách. V Čáslavi jsme již také těsně před schválením, probíhá hodnocení projektu v Ostravě a připravujeme projekty pro zámek Kačina a zámek Ohrada a další v nových lokalitách.“ Na přípravě projektu vždy těsně spolupracuje pražská centrála a pracovníci konkrétní pobočky.

Valtice jsou v tuto chvíli v přípravách nejdál. Multimediální expozice o Lednicko-valtickém areálu představí návštěvníkům muzea nejen přírodních krásy, ale i architektonické památky areálu. Rozsáhlá expozice věnovaná vinařství bude vyprávět příběh pěstování vína od jeho počátku po současnost, historii výroby vína, ukáže původ vinné révy a její rodokmen a nepomine ani snoubení vína a pokrmů včetně proměn v pravidlech servírování. Součástí expozice Vinařství bude i stávající expozice vinařských lisů. Třetí novinkou je expozice Tajemný život v půdě. Tato zcela nová expozice bude vytvořena v dosud nevyužívaném klenutém suterénu a bude charakterizovat půdu jako základ lidské civilizace a elementární výrobní prostředek v oblasti zemědělství. Nové expozice představí sbírkové předměty ze všech šesti podsbírek, které spravuje valtická pobočka Národního zemědělského muzea.

Investice do valtické pobočky je v krátkém čase druhou významnou proměnou, jíž Národní zemědělské muzeum prochází. Zhruba v polovině ledna představila svůj plán „oživování“ i hlavní budova v Praze na Letné. Rozsáhlé úpravy interiérů, které zde již začaly, potrvají v Praze zhruba do června letošního roku, potom se návštěvníci mohou těšit na několik nových expozic.


Zdroj: Národní zemědělské muzeum, 31. 1. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 00:00