Cukrovar Č. Meziříčí zvedl výrobu na rekordních 125.000 tun
1. 2. 2017 | ČTK
Cukrovar v Českém Meziříčí na Rychnovsku, který je jediným na východě Čech a druhým největším v ČR, v uplynulé kampani zvýšil meziročně výrobu cukru o čtvrtinu na rekordních 125.000 tun. Cukernatost řepy byla výrazně nadprůměrná a za kampaň dosáhla téměř 19 procent. Dosud nejvyšší výrobu cukrovar vykázal v roce 2011, kdy činila 123.500 tun. ČTK to dnes řekl ředitel cukrovaru Pavel Sychra.
Cukrovar, který patří české firmě Tereos TTD, zahájil řepnou kampaň loni 15. září a ukončil letos 9. ledna. Vegetační podmínky pro cukrovou řepu byly v loňském roce dobré. Neopakoval se rok 2015, kdy kvůli extrémnímu suchu byl slabý výnos i cukernatost.
Zvlášť příznivě se podle Sychry vyvíjel začátek kampaně, do poloviny října měla cukrovka díky suššímu počasí vysokou cukernatost a byla velmi čistá. "S příchodem dešťů se cukernatost snížila a v řepě přibylo hlinitých příměsí," řekl Sychra. Všechnu řepu se však podařilo sklidit a dostat do cukrovaru ke zpracování.
Cukrovar v uplynulé kampani zpracoval cukrovku z plochy 11.700 hektarů, což bylo o 400 hektarů více než o rok dříve. Průměrná svozová vzdálenost řepy do cukrovaru zůstala na 50 kilometrech. Nejvzdálenějším místem svozu je v posledních letech Jevíčko na Malé Hané ve východním cípu Pardubického kraje.
Před kampaní cukrovar investoval do nového zařízení na vyluhování sladkých řízků, takzvané difúze, což zvýšilo výkonnost podniku. Další investice šla do výkupní laboratoře. Hradecký kraj s finančním příspěvkem cukrovaru opravil za 18 milionů korun před řepnou kampaní zničenou silnici přes České Meziříčí, po níž vede doprava do cukrovaru a do nedaleké průmyslové zóny Kvasiny - Solnice.
Meziříčský cukrovar disponuje denní zpracovatelskou kapacitou 7500 tun. Větší je jen druhý cukrovar firmy Tereos TTD v Dobrovici u Mladé Boleslavi, který denně dokáže pořezat 15.000 tun řepy. Meziříčský cukrovar má zhruba stovku stálých zaměstnanců a v řepné kampani nabírá dalších zhruba 80 brigádníků.
Farmáři na východě Čech patří mezi hlavní pěstitele cukrovky v zemi. Jen z Královéhradeckého kraje pochází téměř pětina produkce cukrové řepy v ČR. Větší plochy cukrovky loni sklízeli jen farmáři ze Středočeského a Olomouckého kraje.
Zdeněk Rychtera
Zdroj: ČTK, 1. 2. 2017
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 00:02
