Agris.cz - agrární portál

Vinař Maňák vylisoval hrozny na slámové víno, vyrobí přes 100 l.

2. 2. 2017 | ČTK

Vinařství Štěpán Maňák ze Žádovic na Hodonínsku vylisovalo hrozny určené na slámové víno. I přes nižší úrodu loňského ročníku z něj vyrobí přes sto litrů této speciality, s kterou firma pravidelně sklízí úspěchy až v Izraeli. ČTK to dnes řekl majitel vinařství Štěpán Maňák. Do výroby této sladké chuťovky se pravidelně v tuzemsku pouští jen několik desítek vinařů.

Slámové víno je sice svou vysokou prodejní cenou na trhu pro vinaře atraktivní, počet firem, které ho dělají, ale příliš neroste. Jedním z důvodů je složitost výrobního procesu a také doba, za jakou se dostane na trh. Trvá to zhruba rok od podzimního vinobraní, lidé přitom slámové víno lahvované po dvou decilitrech kupují především na Vánoce.

"Čtvrtý kvartál jsou z hlediska odbytu žně. Lidé slámové víno kupují jako dárky," uvedl Maňák. Jeho vinařství sklidilo hrozny odrůdy Sauvignon na podzim, pak je zaměstnanci rozložili na rošty a nechali je sesychat. Výsledkem byly hrozny seschnuté do podoby rozinek. Mezitím je nutné plesnivé kusy sesbírat a vyhodit. Následuje lisování a kvašení.

Slámové víno má zhruba 11 procent alkoholu, protože proces kvašení se v určité fázi zastaví. Zbytkový cukr je od 190 do 250 gramů na litr, což je oproti těm nejsladším klasickým vínům čtyřikrát až pětkrát více. "Výlisnost je 20 procent, to znamená, že z jedné tuny hroznů, dostaneme jen 200 litrů šťávy. Výroba je nákladná, složitá, dlouho to trvá, než je víno hotové," uvedl Maňák.

Jeho firma se slámovým vínem slaví úspěchy i v zahraničí, především ve Vídni a Izraeli. Na soutěži Terravino v Izraeli jednou Maňák vyhrál absolutní prvenství. Loni tam jeho slámovka Sauvignon 2015 získala z moravských vín nejvíce bodů.

Slámová vína mají odbyt zejména v gastroprovozech nebo jako dárky. Ve větším množství se prodávají málokdy. "Rozhodně to není po paletách, svátek je, když někdo koupí jednu krabici, ve které je po šesti lahvích. Vedle Maňáka letos slámové víno dělá například Vinařství Sonberk. Tradičním výrobce sladkých vín jsou i Vinné sklepy Lechovice.


Zdroj: ČTK, 2. 2. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 01:14