Agris.cz - agrární portál

Veterináři dnes utratí 17.300 kachen nakažených ptačí chřipkou

7. 2. 2017 | ČTK

Veterináři a hasiči dnes dopoledne zlikvidují chov drůbeže nakažený ptačí chřipkou ve firmě Blatenská ryba v Blatné na Strakonicku. V halách na okraji města je 17.300 kachňat různého stáří a asi 60.000 násadových vajec. Firma už na konci ledna přišla kvůli nákaze v chovu Řitovíz o 6500 kachen, přibližně o 20 tun masa. Podle jednatele společnosti Jiřího Bláhy firma zlikviduje celý chov kachen. S utrácením pomůže armáda. V jižních Čechách jde o sedmé ohnisko nákazy.

"Technika přijede na místo kolem půl deváté," řekl ČTK ředitel krajské veterinární správy František Kouba.

Pro firmu znamená chov kachen zhruba třetinu ročního obratu, který byl loni asi 150 milionů korun. "Vzhledem k opakovanému zjištění výskytu nákazy v našem chovu a po důkladné úvaze, ale hlavně vzhledem k tomu, že se nezjistila jednoznačná příčina nákazy, bylo rozhodnuto o likvidaci celého chovu kachen u naší firmy, a to i přes značné ekonomické ztráty," řekl ČTK Bláha. Škody podle něj zatím nelze přesně vyčíslit, protože dosud neznají všechny další náklady spojené s likvidací kachen. Další pokračování chovu kachen je podle něj nyní nejasné. Společnost teď zlikviduje chovy, asanuje a dezinfikuje objekty.

V Jihočeském kraji dosud veterináři potvrdili sedm ohnisek ptačí chřipky. Dvě v chovech společnosti Blatenská ryba, další v Chotčinách na Táborsku, v Libějovicích na Strakonicku, v Sedlečku u Soběslavi na Táborsku, ve Vlachově Březí na Prachaticku a v Ledenicích na Českobudějovicku.


Zdroj: ČTK, 7. 2. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 10:45