Agris.cz - agrární portál

Jihomoravské pivovary začaly vařit na Velikonoce

9. 2. 2017 | ČTK

Jihomoravské pivovary začaly s přípravou speciálů na letošní velikonoční svátky. Ve Starobrnu dnes udělali první várku zeleného piva. Letos ho bude 4700 hektolitrů a chtějí ho ve větším prodávat i na Slovensku. Speciály chystají i další pivovary v regionu, zjistila ČTK.

Fenomén zeleného piva od Starobrna trvá 12 let. S velikonočním speciálem, který obsahuje bylinný výluh, začalo jako první z tuzemských průmyslových pivovarů. Výluh obsahuje několik bylin, jednou z nich je kopřiva dvoudomá. "Výluh je koncentrovaný a silný. Přesné dávkování je výrobním tajemstvím. Čas kontaktu bylin s vroucí vodou se pečlivě hlídá kvůli požadované koncentraci i kvalitě," uvedl Jiří Brňovják ze Starobrna.

Starobrno pravidelně dělá zelené pivo ve zhruba stejném množství. V součtu je to devět várek. Loni pivovar sondoval zájem na Slovensku a letos tam pošle 350 hektolitrů.

Zelené pivo letos uvaří i Líšeňský pivovar. "Bude to klasický český ležák bez přidání umělých barviv. Také přidáme svrchně kvašený speciál, a to Amber ALE nebo Red ALE," uvedl Pavel Sedláček z Líšeňského pivovaru.

Slavkovský pivovar chce na jaře prodávat vídeňský ležák a žitné pivo. "Tyto ležáky o obsahu pět procent a 5,5 procenta alkoholu se krásně snoubí s jehněčím, kůzlečím," uvedl šéf obchodu pivovaru Zdeněk Vlček.

Minipivovar Lucky Bastard na Velikonoce chystá ve spolupráci se slovenským pivovarem Hellstork velmi silné světlé pivo z německé kategorie doppelbock. "Přidali jsme do něj slovenský květový med od malého včelaře. Prodávat pivo začneme koncem března, jakmile se dostatečně odleží," uvedl Jan Grmela z pivovaru.


Zdroj: ČTK, 9. 2. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 04:16