Agris.cz - agrární portál

V Německu kvůli ptačí chřipce vybili již půl milionu kusů drůbeže

13. 2. 2017 | ČTK

Už více než půl milionu kusů drůbeže vybili v Německu během aktuální vlny ptačí chřipky. Agresivním kmenem H5N8 jsou postiženy s výjimkou jedné všechny spolkové země, nejhorší situace je ale v drůbežářském srdci Německa - Dolním Sasku, informovala dnes agentura DPA.

Od počátku loňského listopadu do konce ledna vybili němečtí farmáři ve spolupráci s hygieniky zhruba 391.000 kuřat, krocanů a kachen v chovech, v nichž se prokázala přítomnost viru ptačí chřipky. Dalších asi 154.000 kusů drůbeže se zlikvidovalo z preventivních důvodů.

Ptačí chřipka se v posledních měsících objevila na farmách v řadě evropských zemí včetně Rakouska, Nizozemska, Francie, Polska, Maďarska či Chorvatska. Na konci loňského roku potvrdily výskyt ptačí chřipky na Slovensku. V lednu se první případ po desetiletí potvrdil také v Česku.

Virus takzvané ptačí chřipky se poprvé objevil v Hongkongu v roce 1997. Od té doby se rozšířil mezi drůbeží zpočátku hlavně v Asii a pak po celém světě. Vakcinace v chovech se neprovádí, je dokonce zakázaná. Postižená hejna se likvidují.


Zdroj: ČTK, 13. 2. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 11:02