Agris.cz - agrární portál

O Zlatý soudek Pivex se uchází rekordní počet 19 pivovarů

16. 2. 2017 | ČTK

O hlavní ocenění soutěže Zlatý soudek Pivex se bude letos v Brně ucházet 35 značek piv od 19 tuzemských pivovarů a minipivovarů. Je to nejvíce ve čtyřleté historii soutěže. Novinářům to dnes řekli zástupci pořádající agentury Snip. Vítězové budou známi na galavečeru pivovarníků a sladovníků 2. března, kdy budou vyhlášeni i vítězové starší soutěže lahvového piva Pivex.

Zájem o soutěž sudových piv roste. "Nárůst je dost razantní, což jen potvrzuje trend, který trh sleduje," uvedl ředitel Snipu Jiří Morávek. Do Pivexu se po letech znovu přihlásil například humpolecký pivovar Bernard nebo brněnský minipivovar Hauskrecht. Odborná degustace sudových piv se koná v den vyhlášení výsledků 2. března. Ve stejný den budou vyhlášena i nejlepší lahvová piva, jejichž druhé kolo degustace se konalo v Brně dnes a koná se popětadvacáté.

Do této hlavní části soutěže lahvových piv se přihlásilo 40 značek, o pět méně než loni. Soutěží se tradičně v pěti hlavních kategoriích, kterými jsou světlý ležák, světlé výčepní pivo, nealkoholické pivo, tmavé pivo a poslední kategorií jsou míchaná piva. Odborníci hodnotí piva anonymně. Hlavními kritérii jsou chuť, plnost, vůně, říz nebo hořkost. Konečný výsledek bude určen součtem bodového hodnocení z obou kol.

Loni vyhrál Zlatý pohár Pivex Zubr premium z pivovaru v Přerově. Stejné pivo vyhrálo i mezi světlými ležáky. Zubr za svůj Gold získal navíc pro stejnou značku i primát v kategorii světlé výčepní pivo. Sesterský podnik v Litovli ovládl kategorii tmavých piv za Dark tmavé výčepní. Dařilo se i hanušovickému pivovaru, který je třetím podnikem skupiny středomoravských pivovarů PMS.

Letos jsou v soutěži především velké pivovary jako Velkopopovický Kozel, Krušovice, Radegast či Staropramen. Z pivovarských skupin jsou zastoupeny PMS, skupina Plzeňského Prazdroje, Heinekenu nebo Pivovary Lobkowicz.

Tradice Pivexu pochází z 90. let minulého století, kdy se na brněnském výstavišti konal i stejnojmenný veletrh. Soutěže se v devadesátých letech účastnilo i přes sto značek, vstup na akci měly jako součást poplatku za veletrh. Nyní musejí platit poplatky za každé přihlášené pivo. Pivex jako veletrh skončil v roce 2000. Velké pivovarské skupiny a výrobci technologií už o něj neměli zájem. Soutěž Pivex ale přežila veletrh a letos má jubileum, odborníci vyhlásí i pivovar čtvrtstoletí.

Filip Vrána 


Zdroj: ČTK, 16. 2. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 11:18