Agris.cz - agrární portál

Mražené tilapie z Číny bylo v balení méně, maso nahradila voda

21. 2. 2017 | ČTK

Litoměřický dovozce Frigoexim dodal na český trh z Číny mraženou rybu tilapii, které bylo v balení méně, než avizovala etiketa, do výrobku byla přidaná voda. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) mraženou rybu odebrala v řetězci Albert. Prodejce ji musel okamžitě stáhnout z prodejen, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Albert situaci řeší s dodavatelem a zákazníkům se omlouvá, řekla ČTK mluvčí Barbora Vanko.

Šlo o tilápii nilskou, filety bez kostí a kůže s přidanou vodou - glazované v půlkilovém balení s minimální trvanlivostí do 21. září 2017. "Výrobce uvedl na obale dva údaje o hmotnosti, a to 500 gramů a čistá hmotnost po odkapání 375 gramů. Laboratorní rozbor prokázal, že na povrchu ryby se nacházelo větší množství ledové glazury, než výrobce uvedl, a přidaná voda se nacházela i uvnitř rybího masa, což výrobce na obale neuvedl. Skutečný obsah masa byl pouze 295 gramů," popsal Kopřiva.

S prodejcem zahájila SZPI správní řízení o uložení pokuty. "Zmíněnou šarži jsme ihned stáhli a zároveň si necháváme potravinu sami testovat v akreditované laboratoři. Zákazníci mohou rybu po předložení účtenky v kterémkoliv obchodě vrátit a dostanou peníze zpět," uvedla Vanko.

Zvyšování hmotnosti masa pomocí vody už z českých obchodů víceméně vymizelo po důsledných kontrolách a sankcích před několika lety. Výrobci vodu přidávali nejčastěji do kuřecího masa.


Zdroj: ČTK, 21. 2. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 03:10