Agris.cz - agrární portál

Viscofan měl tržby přes šest miliard korun, otevřel novou linku

21. 2. 2017 | ČTK

Českobudějovická firma Viscofan CZ, výrobce umělých střívek pro masný průmysl, měla loni tržby 6,1 miliardy korun. Meziročně klesly, když v roce 2015 činily 6,3 miliardy. Loni společnost postavila linku na plastikové obaly. ČTK to řekl jednatel společnosti Miloslav Kamiš. Viscofan CZ zaměstnává 650 lidí.

"Je to velice dobrý výsledek. Řešíme hlavně EBITDA, ta je 1,2 miliardy korun, pokračujeme v trendu. Meziročně je to trošičku lehčí pokles, očekávali jsme vyšší prodeje celulózy než v realitě celosvětově byly, a jak se konkurenční prostředí přiostřuje, tak se trh lehounce posunul spíše k výrobkům, které mají nižší marže," řekl Kamiš.

Letos plánuje firma šestiprocentní nárůst EBITDA. Podle Kamiše se zlepší celulózové prodeje. "Protože máme střevo nového typu, které by mělo být daleko více konkurenceschopné z hlediska trhu," řekl jednatel Viscofan CZ.

Firma loni investovala 196 milionů korun, zejména do vývoje plastikových technologií. Letos bude investovat okolo 150 milionů. "Veliký highlight loňského roku je, že jsme postavili samostatně vyvinutou extruzní plastikovou linku, pokládám ji za nejlepší technologii, kterou jsem na světě viděl," řekl Kamiš. Jde o výrobní linku na plastiková střeva.

Výrobky dodává Viscofan CZ do více než 130 zemí světa. Firma je součástí španělské skupiny Viscofan Group, největšího světového výrobce umělých střívek určených zejména pro masný průmysl. Vyrábí a dodává kompletní sortiment jedlých i nejedlých kolagenových a celofánových střívek, plastové i filbrousové obaly. Od počátku své existence v roce 2000 do rozvoje českobudějovického závodu mateřská společnost vynaložila přes dvě miliardy korun. Do roku 2020 se chce stát Viscofan světovým lídrem v plastikových prodejích. "A jako center of excellence byla jmenována Česká republika, máme na starosti posouvat byznys dopředu," řekl Kamiš.

Viscofan CZ, jehož areál zabírá 4,6 hektaru, má 650 zaměstnanců. Mzdy zvyšuje každoročně o víc než inflaci, letos o 1,5 procenta celkově a dělníkům o 2,8 procenta. Podnik přímo zodpovídá za 22 zemí. "Všechno, co je od Německa na východ - s výjimkou Ruska - spravuje obchodní tým v Českých Budějovicích. Stále jsou pro nás velmi zajímavé Polsko, Ukrajina, samozřejmě Čechy, Slovensko a velký potenciál mají Bulharsko a Rumunsko. Zajímavá je Asie, třeba Thajsko, Indonésie, Vietnam, tam vidíme trošku rychlejší drive než v Číně," řekl Kamiš.


Zdroj: ČTK, 21. 2. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 08:16