Agris.cz - agrární portál

Mrazy prozatím vinohrady příliš nepoškodily

23. 2. 2017 | ČTK

Mrazy letošní zimy zatím nemají větší negativní dopad na jihomoravské vinice. Intenzita mrazů v jednotlivých regionech Moravy byla rozdílná, nejvíc zasáhly sever Slovácké podoblasti. Vyplývá to z vyjádření vinařů pro ČTK.

Podle Svazu vinařů ani přes silné mrazy nebyla letošní zima nijak výjimečná. "Konečně je zima, jak má být. Sice byly poměrně nízké teploty, ty ale přišly velmi pozvolna za přítomnosti srážek, vlhké půdy a v mnoha případech i sněhové pokrývky. Stejně tak návrat teplot nad nulu byl opět pozvolný. Je možné že nějaká očka nevydržela, ale to pouze v řádech jednotek procent, což by nemělo mít žádný vliv na sklizeň 2017," uvedl ředitel Svazu vinařů Martin Půček.

CHÂTEAU VALTICE - Vinné sklepy Valtice zaznamenaly na svých vinicích mrazy 18 pod nulou. "To bylo naštěstí jen po dobu několika hodin. Na několika vzorcích révy vinné jsme prověřovali kvalitu a zdraví dřeva, ale vypadá to, že je vše v pořádku," uvedl ředitel společnosti David Šťastný.

V některých lokalitách však vinaři přesto zaznamenali výraznější poškození révy. "Letošní zima se po letech projevila plnou silou, což má na révu jak pozitivní, tak i negativní vliv. K částečnému poškození oček došlo v našich vinicích na sever od Bzence, a to v údolních partiích vinic. Poškození je částečné, nicméně určité snížení výnosů z těchto vinic se dá předpokládat," uvedl Bořek Svoboda, ředitel Zámeckého Vinařství Bzenec.

Réva začne rašit během posledních dubnových týdnů a na počátku května, kdy se případné poškození pupenů projeví naplno. Pro úrodu letošního ročníku tak budou mnohem větším rizikem případné mrazy právě v tomto období.

Například v polovině května roku 2012 přišly mrazy ve chvíli, kdy už měla réva cca patnácticentimetrové výhony. Mrazy v této fázi růstu jsou pak likvidační a přinášejí výrazně větší škody, než je tomu v zimě, kdy rostliny ve vegetačním klidu dokážou mrazu poměrně dobře odolávat.


Zdroj: ČTK, 23. 2. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 16:48