Agris.cz - agrární portál

Člověk v tísni pomůže mongolským pastevcům zasaženým mrazem

25. 2. 2017 | ČTK

Extrémní mráz zasáhl již sedmnáct z jednadvaceti mongolských krajů. Meteorologický úkaz místně zvaný dzud, který se dříve objevoval zhruba jednou za deset let, zastihl mongolské pastevce již druhou zimu v řadě. Podle předběžných údajů hrozí, že až 157.000 mongolských pastevců přijde o svá zvířata a s nimi i o celé živobytí. Česká humanitární organizace Člověk v tísni uvedla, že připravuje pomoc lidem ve Východním, Chentejském a Süchbátarském ajmaku (kraji) na východě Mongolska. Pastevci dostanou krmivo a multivitaminy pro svůj dobytek a finanční podporu, aby mohli zajistit živobytí pro své rodiny.

Začátkem února bylo 77,8 procenta Mongolska pokryto sněhem. Silná vrstva sněhu a ledu, která má v horských regionech v průměru až 50 centimetrů, pokryla většinu pastvin a znemožnila místním zvířatům přístup k pastvě. Drsné přírodní podmínky a s tím související infekční nemoci již zabily více než 45.000 kusů dobytka a přes 8000 domácností potřebuje humanitární pomoc, napsala v tiskovém prohlášení zaslaném ČTK organizace Člověk v tísni.

Letošní dzud zaskočil i pastevce, kteří se snažili na zimu připravit. Vyčerpání zásob a nedostatek finančních prostředků je nyní nutí hledat různá krátkodobá řešení. Nakupují v obchodech na dluh, berou si nevýhodné půjčky od bank nebo prodávají svůj dobytek pod cenou, přičemž přicházejí o zdroj obživy, mléka a masa.

Loni při mimořádně silných mrazech uhynulo přes 350.000 kusů dobytka, což postihlo většinu Mongolů. "Mongolsko se ještě nestačilo zcela vypořádat s následky loňského dzudu. Místní pastevci se snaží na každou zimu dostatečně připravit a udělat si zásoby krmiva pro svá stáda. Takhle drsné podmínky ale nikdo neočekával," uvedl Jaroslav Petřík, koordinátor pomoci Člověka v tísni pro Mongolsko.

Člověk v tísni ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí České republiky v několika dnech doručí pomoc pro více než 550 nejohroženějších rodin z Východního ajmaku. "Místní lidé od nás dostanou speciální krmivo a multivitaminy pro svůj dobytek. K tomu jim poskytneme také finanční pomoc, aby si mohli na místním trhu nakoupit, co pro své rodiny nejvíce potřebují. Naši kolegové na místě jsou připraveni poskytnout potřebnou podporu dalším zhruba 5000 lidí," dodal Petřík.

"Pomřelo mi už 20 krav. Dělám všechno pro to, abych zachránil alespoň zbytek svého dobytka. Ten je ale čím dál slabší. A do pár týdnů mi navíc dojdou zásoby krmiva. Nevím, co si pak počnu," popsal Člověku v tísni kritickou situaci 43letý pastevec Ürdžinsüren Midžiddordž a ukázal na těla mrtvých krav, které zabil mráz. "Jen doufám, že aspoň brzy roztaje sníh," dodal.


Zdroj: ČTK, 25. 2. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 18:28