Agris.cz - agrární portál

Silný vítr poničil Lesům ČR do 100.000 metrů krychlových dřeva

27. 2. 2017 | ČTK

Silný vítr, který v noci na dnešek zasáhl Českou republiku, zatím poničil podle předběžných odhadů v lesích státního podniku Lesy České republiky (LČR) do 100.000 metrů krychlových dřeva. Představuje to mírně přes jedno procento celoročního objemu těžby dřeva ve státních lesích. ČTK to řekla mluvčí LČR Eva Jouklová.

Lesníci situaci podle ní zatím v žádném kraji nehodnotí jako kalamitu nebo plošné zničení rozsáhlých lesních porostů. "Jde většinou o jednotlivé vývraty, zlomy, pády nahnilých stromů. K vývratům přispívá i to, že půda je nyní podmáčená," uvedla Jouklová. Situaci lesníci podle ní nadále sledují a škody budou postupně zpřesňovat.

S dřívějšími velkými kalamitami není nynější situace srovnatelná. Při dosud největší kalamitě po orkánu Kyril v lednu 2007 bylo v lesích podniku poničeno přes pět milionů metrů krychlových dřeva. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v ČR a podnik s různými živelnými událostmi předem počítá v rámci nahodilé těžby dřeva.


Zdroj: ČTK, 27. 2. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 12:03