Agris.cz - agrární portál

Představenstvo komory podpořilo Jandejska na pozici prezidenta

27. 2. 2017 | ČTK

Představenstvo Agrární komory ČR na dnešním mimořádném jednání podpořilo kandidaturu ředitele společnosti Rabbit Trhový Štěpánov Zdeňka Jandejska na pozici prezidenta komory. ČTK to řekl Jiří Felčárek z Agrární komory ČR. Volební sněm se bude konat 16. března v Olomouci. Současný šéf komory Miroslav Toman funkci obhajovat nebude.

Představenstvo doporučilo do voleb na pozici viceprezidentů Josefa Kubiše, Václava Hlaváčka, Leoše Říhu, kteří tak budou obhajovat své posty. A dále nové kandidáty Jindřicha Šnejdrlu, Jaroslava Šímu a Josefa Blažka.

Sněm určí i priority pro další období, uvedl Felčárek. Mezi nimi bude zintenzivnění diskusí k nastavení společné zemědělské politiky pro období po roce 2020. "A to tak, aby byl její rámec v porovnání k ostatním zemím nediskriminační, posilující konkurenci a navázané funkce venkova," dodal.

EU nyní v zemědělství uvažuje mimo jiné o tom, že by po roce 2020 vybudovala tzv. třetí pilíř společné zemědělské politiky, kterým by se vyrovnávaly poklesy cen na trhu s komoditami. Sloužil by jako intervenční záloha a v okamžiku propadu cen by díky němu mohly evropské státy kupovat danou komoditu, nebo zemědělcům finančně pomáhat. Nyní fungují dva pilíře, v prvním jsou peníze přerozdělované na přímé platby a také například peníze na pohodu zvířat. Ve druhém, který představuje program rozvoje venkova, se vyplácí příspěvky například na investice a životní prostředí.

Jandejsek v roce 2014 stanul v čele Iniciativy zemědělských a potravinářských podniků, která si dala za úkol hájit domácí výrobce, prosazovat větší ochranu domácího trhu a propagovat české potraviny. Mezi 13 členy spolku byla největší skupina Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO) a největší česká mlékárna Madeta.

Toman je prezidentem Potravinářské komory ČR od roku 2007 s přestávkou v letech 2013 - 2014, kdy byl ministrem zemědělství ve vládě Jiřího Rusnoka.

Komora sdružuje zemědělské prvovýrobce, ale také lesníky, potravináře nebo včelaře. Podle svého webu má 103.000 členů.


Zdroj: ČTK, 27. 2. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 10:24