Agris.cz - agrární portál

Počet minipivovarů dále roste, atakuje hranici 350

9. 3. 2017 | ČTK

Počet českých minipivovarů se blíží hranici 350. Každým dnem však přibývají další. Pivo z nich tvoří zhruba dvě procenta trhu, řekl dnes na tiskové konferenci prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.

Objem trhu vypočítal na základě údajů celní správy, kdy podle něj minipivovary platí přibližně procento spotřební daně z piva. Protože jejich kategorie platí polovinu její výše, odhaduje, že minipivovary zabírají dvě procenta trhu. Ve svazu je přibližně třetina ze všech minipivovarů.

"Jestliže je to nyní 350, tak v červnu jich už může být 400," dodal viceprezident svazu Jan Kočka. Počet se podle něj zastaví na zhruba 600 minipivovarech, podle dřívějších Šuráňových vyjádření by se jich uživila v ČR i tisícovka.

Některé minipivovary ale také zavírají nebo se přeprodávají, jiné zvětší svůj výstav a kategorii minipivovarů tak opustí. Loni šlo například o Únětický pivovar.

Minipivovar je definovaný daňovou sazbou, kdy se nejnižší spotřební daň vztahuje na roční produkci do 10.000 hektolitrů.

Šuráň bude letos v březnu obhajovat funkci prezidenta svazu, skončí mu tříleté funkční období. Alespoň částečná obměna vedení svazu se očekává, například Kočka již do předsednictva svazu kandidovat nebude, věnuje si mimo jiné pivovarnictví v Indii.


Zdroj: ČTK, 9. 3. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 21:57