Agris.cz - agrární portál

Německá firma chce postavit na Domažlicku haly na výkrm kuřat

10. 3. 2017 | ČTK

 Německá firma Brüterei Süd chce postavit u hranic na Domažlicku tři haly na výkrm kuřat a produkci vajec. Investice má přesáhnout 200 milionů korun. Přímo zaměstná 13 lidí a další dvě desítky místních pracovníků na ni budou navázaní. V obci a okolí je nyní nezaměstnanost 23 procent a pracovních míst ubývá, řekl ČTK starosta Nemanic Ivan Bartošek.

"Nyní obhajují posudek EIA (vlivu stavby na životní prostředí). Na krajském úřadě probíhá dohodovací řízení. Soubor opatření EIA je k dispozici na obci a každý do něj může nahlédnout," řekl starosta. Zastupitelé už záměr velké německé skupiny schválili. V obci udělali průzkum, podle nějž se pro stavbu vyslovilo 80 procent obyvatel, zbytek byl proti nebo se nevyjádřil.

Proti stavbě se postavila Demokratická strana zelených (DSZ), která má pobočku v nedalekém Klenčí. Podle Bartoška nemá v obci žádného člena a žádný její zástupce se s posudkem EIA neseznámil. "DSZ je společně s místními občany proti výstavbě farmy pro chov brojlerů v areálu bývalé pily. Tento objekt se nachází v různých zónách CHKO Český les, blízko turistického přechodu s Německem Untergrafenried," uvedla strana v prohlášení zaslaném ČTK. Podle DSZ výstavba i provoz farmy ovlivní kvalitní životní prostředí.

Německá firma, která už má v ČR pobočku, by postavila haly na kraji obce. Podle Bartoška jde o jednu z největších firem v Německu na produkci drůbežího masa a vajec. Na koupi areálu bývalé pily už má firma smlouvu o smlouvě budoucí. Investice by podle něj snížila nezaměstnanost, která je nyní v obci s 280 obyvateli a okolí 23 procent. "Nemáme tu žádného většího zaměstnavatele. Pila zaměstnávala kolem 20 lidí, ale je už sedm let zavřená. Zemědělská farma zredukovala počet zaměstnanců z 15 na dva. "Podobná investice už se u nás nikdy nezopakuje. Od roku 1989 se tady nic podobného nepostavilo," řekl Bartošek.

Brüterei Süd obci garantuje, že provoz chovů životní prostředí neovlivní. "Mají certifikáty od Greenpeace, jsou dodavatelé McDonald's a KFC. Jde o silnou firmu s nejmodernější technologií," uvedl starosta. Podle něj by v Nemanicích chtěla mít pilotní projekt pro ČR. Až z reakcí na EIA bude jasné, zda haly na produkci brojlerů i vajec vzniknou.

Nemanice mají s investorem smlouvu, že bude odvádět jednotky milionů do obecní kasy a že přednostně zaměstná místní lidi. Roční rozpočet vesnice je kolem pěti milionů korun, z toho tak 1,5 milion Kč může dát do rozvoje.


Zdroj: ČTK, 10. 3. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 17:48