Agris.cz - agrární portál

Ať jsou státní lesy stále státními, navrhuje MZe

13. 3. 2017 | ČTK

Státní lesy by měly zůstat navždy státními. Zákaz privatizace, respektive zcizování, přináší novela lesního zákona, kterou připravilo ministerstvo zemědělství a kterou v pondělí projedná vláda. Novela zákona počítá s výjimkami, například při směně nebo prodeji spoluvlastnických podílů státu nebo prodeje ve veřejném zájmu. Každé možné nakládání se státními lesy bude muset schválit ministerstvo zemědělství. Podřízené ministerské firmě Lesy ČR patří téměř polovina českých lesů.

Ministerstvo v důvodové zprávě k novele zákona uvádí, že vycházelo při tvorbě normy z koaliční smlouvy. V ní se píše, že "Nebudeme privatizovat státní lesy" a "Zákonem stanovíme nezcizitelnost státních lesů. Státní lesy musí aktivně přispívat k udržení zaměstnanosti v regionech".

Podle mluvčího Vojenských lesů a statků (VLS) Jana Sotony se výraz ´státní lesy´ týká i majetku VLS. Zakladatelem VLS je ministerstvo obrany. "Novelu chápeme jako upřesnění stávajícího legislativního rámce a nemáme vůči ní připomínek," řekl ČTK Sotona. Vojenské lesy spravují 126.000 hektarů lesů ve výcvikových prostorech armády, jde zhruba o pět procent lesní půdy v Česku. Jsou tak druhým největším podnikem v oboru po Lesích ČR. Pokud začne novela platit, bude tak o převodech vojenských lesů rozhodovat ministerstvo zemědělství.

V současnosti je v legislativním procesu ještě další novela zákona o lesích. Ta zavádí marketingový lesnický a dřevařský fond, který by měl začít fungovat od roku 2018. Jsou pod ní podepsaní většinou koaliční poslanci v čele s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). Fond má pomoci ke snížení vývozu surového dříví z Česka. Povinné odvody by podle novely měli platit majitelé lesů a zpracovatelé dřeva. Fond by měl ročně hospodařit se zhruba 31 miliony korun, polovinu z nich dá do rozpočtu stát. Provozní náklady fondu by neměly přesáhnout pětinu jeho příjmů. Tuto novelu zatím vláda neprojednala.


Zdroj: ČTK, 13. 3. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 05:57