Agris.cz - agrární portál

Česká jablka budou na trhu do června, ceny jako loni

14. 3. 2017 | ČTK

Jablka českých pěstitelů by měla být k dostání v obchodech zhruba do června, tedy téměř do konce obchodní sezony v polovině roku. Pokrýt by měla asi polovinu spotřeby, druhou polovinu budou tvořit jablka z dovozu. Současné průměrné spotřebitelské ceny jablek se pohybují kolem 30 korun za kilogram a meziročně jsou na stejné úrovni. ČTK to dnes řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

K začátku března měli čeští ovocnáři ve skladech asi 19.000 tun jablek, což meziročně představovalo o 32 procent menší zásobu. Letošní nižší zásoba koresponduje s loňskou nízkou sklizní, která se kvůli jarním mazům propadla meziročně o pětinu na 126.000 tun. "Za březen až červen odhadujeme spotřebu 35.000 až 40.000 tun jablek, z nichž 15.000 až 20.000 tun by mohlo být z dovozu," uvedl Ludvík.

Poptávka po českých jablkách je podle ovocnářů letos slušná. Podle Ludvíka se mimo jiné projevilo i to, že u polských jablek, která tvoří největší část dovozu, bylo v aktuální prodejní sezoně ve třech případech zjištěno nadměrné množství pesticidů. "Česká jablka dostala na trhu prostor. Například v prosinci a v lednu se prodeje českých jablek blížily 9000 tun za měsíc," uvedl Ludvík.

Odbytu jablek podle něj pomohlo i to, že ceny čerstvé zeleniny ze Španělska byly kvůli tamní neúrodě velmi vysoké a lidé v obchodech místo po zelenině sáhli po jablkách. Prodeji jablek prospělo i to, že se letos neopakovaly předchozí velmi nízké ceny citrusů, které jsou v obchodech přímým konkurentem jablek.

Jablka jsou v Česku ovocem s nejvyšší spotřebou. Průměrný Čech ročně sní kolem 20 kilogramů jablek či výrobků z nich. Celková spotřeba čerstvého ovoce v Česku se v posledních letech pohybuje na necelých 80 kilogramech na osobu a rok.


Zdroj: ČTK, 14. 3. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 22:40