Agris.cz - agrární portál

Bitva agrárníků nebude. Je jen jeden kandidát

14. 3. 2017 | Denik.cz

Žádná rvačka se nekoná. Na místo v čele Agrární komory sdružující zástupce zemědělců, lesníků, ale třeba i včelařů, ohlásil kandidaturu jen Zdeněk Jandejsek.

Ředitel podniku Rabbit Trhový Štěpánov Jandejsek chce ve čtvrtek na sněmu komory v Olomouci ve funkci jejího prezidenta vystřídat Miroslava Tomana. Ten do dalšího tříletého období nekandiduje.

Zájem neoznámil nikdo jiný. „Jedině že by se někdo s něčí podporou nominoval přímo na sněmu, ale o nikom takovém nevím," řekl Deníku Jiří Felčárek z úřadu Agrární komory.

„Zřejmě si nikdo další nemyslí, že by měl nějakou šanci," uvedl agrární analytik Petr Havel. Jandejsek z malé firmy na chov králíků a jejich zpracování vybudoval jednu z největších skupin v oboru v zemi. Kromě toho je jedním z poradců ministra zemědělství Maria-na Jurečky (KDU-ČSL). „Možná si ostatní řekli: Když je zadobře s panem ministrem, může se nám to hodit," míní Havel.

„Je to člověk, který má za sebou úspěšný podnik. Určitě se v zemědělství vyzná," uvedl na Jandejskovu adresu předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha. Také o něm se v souvislosti s volbou prezidenta komory hovořilo, kandidaturu však odmítl.

Jednou z priorit komory v příštím období bude nastavení Společné zemědělské politiky pro období po roce 2020. Jandejsek si stěžuje na nevýhodné postavení našich zemědělců ve srovnání s konkurencí ze „starých" zemí Evropské unie. „Jejich zboží, které se sem levně dováží, ve skutečnosti vyrábějí dráž. Sem ale jde třeba za padesátiprocentní cenu," řekl Deníku. „Náš výrobek je nekonkurenceschopný ne proto, že bychom vyráběli draze, ale že staré země EU své zemědělce podporují z národních rozpočtů," vysvětlil Jandejsek.

Autor: Redakce


Zdroj: Denik.cz, 14. 3. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 22:03