Agris.cz - agrární portál

Novým prezidentem agrární komory je Jandejsek z Rabbitu

16. 3. 2017 | ČTK

Novým prezidentem Agrární komory ČR byl dnes na sněmu v Olomouci zvolen ředitel firmy Rabbit Trhový Štěpánov Zdeněk Jandejsek. V čele komory nahradil Miroslava Tomana, který už nekandidoval. Dvaašedesátiletý Jandejsek byl jediným kandidátem na prezidenta komory. Mezi své priority řadí například omezení zahraničních dovozů potravin za dumpingové ceny a vyšší podporu státu intenzivní živočišné výrobě a citlivým komoditám.

Pro Jandejska dnes hlasovalo 130 z 188 delegátů sněmu. "Je to silný mandát, který jsem nečekal, protože moje vystoupení nikdy nebyla uhlazená a taková, jaká jste chtěli slyšet," komentoval svoje zvolení Jandejsek, který komoru povede následující tři roky.

Jandejsek po svém zvolení novinářům řekl, že v čele agrární komory se chce zaměřit na národní dotace, problematiku takzvaného zastropování dotací a dumpingové dovozy, jež podle něj likviduji tuzemský trh.

Produkce tuzemského zemědělství by podle Jandejska měla jít v příštích letech nahoru. "Poklesy se, doufám, zastavily a je to trvalý jev. Pokusíme se, aby se tuzemské potraviny a zemědělské produkty dostávaly na vyšší úroveň a mohli jsme našim potomkům nabídnout naše zboží a ne dovezené ze 2000 nebo 3000 kilometrů," podotkl.

Jandejsek chce, aby v příštím programovacím období EU nebyl stanoven strop plateb pro velké podniky. O něm se hovořilo při přípravě současného sedmiletého dotačního období. Evropské orgány původně počítaly s krácením dotací u velkých farem nad ročním stropem 300.000 eur o 40 procent, následně ale bylo krácení dobrovolné a daleko nižší. Podobné myšlenky se ozývají i při formování společné zemědělské politiky po roce 2020.

Západní státy unie podle Jandejska neúměrně dotují výrobu potravin z národních rozpočtů. České výrobky jsou pak na trhu nekonkurenceschopné, protože i přes nižší výrobní náklady jsou v prodejnách dvojnásob drahé než více dotované zahraniční výrobky.

Sněm bude odpoledne volit nové vedení komory. Na šest míst pro viceprezidenty komory se přihlásilo devět kandidátů. Mezi nimi je i bývalý náměstek ministra zemědělství Jindřich Šnejdrla, ředitel společnosti Agro Jesenice Jan Kubiš nebo předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

Firma Rabbit se zabývá hlavně zpracováním kuřecího a králičího masa a mrazírenským skladováním. V rámci holdingu Rabbit CZ pracuje asi 1700 zaměstnanců, v posledních letech činil obrat kolem 6,9 miliardy Kč ročně.

Petr Běhal


Zdroj: ČTK, 16. 3. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 01:39