Agris.cz - agrární portál

Chovatelé: Zájem o výrobky z ovčího a kozího mléka stále roste

20. 3. 2017 | ČTK

Díky zdravému stylu života a poptávce po kvalitních potravinách rostou stavy ovcí a koz v Plzeňském kraji, ale i v celé ČR. Češi stále více nakupují nejen výrobky z ovčího a kozího mléka, tedy jogurty, sýry, kefíry i tvarohy, ale také jehněčí a kůzlečí maso. ČTK to řekli chovatelé ovcí a koz a nutriční terapeutka plzeňské fakultní nemocnice Jaroslava Kreuzbergová.

"Stavy ovcí rostou 15 let na loňských 218.000 kusů," řekl předseda představenstva Svazu chovatelů ovcí a koz ČR Vít Mareš. Podle něj ale chov stále není na úrovni roku 1991, kdy se v ČR chovalo 429.000 ovcí. Stavy výrazně klesly do roku 2000, kdy se snížily až na 80.000 kusů. "Bylo to zaviněno tím, že tady někdo řekl, že vše vyřeší trh, ale v Evropě se vždy ovce dotovaly," uvedl Mareš. Teprve po obnovení podpor pro chovatele se vývoj obrátil.

"Také stavy koz od roku 2000 postupně stoupají, i když vývoj není tak dynamický jako u ovcí. V současné době jsme na 26.500 kusů," řekl Mareš. Další tisíce koz jsou v individuálních hospodářstvích, tedy v chovech do tří kusů. Ty Český statistický úřad od roku 2001 neeviduje. Proto tehdy stavy poklesly ze 40.000 na polovinu. Nyní je výrazně více ovcí na farmách a méně v individuálních chovech.

"Nestíhám uspokojovat poptávku u ovcí, o kozy je zájem ještě větší," řekla soukromá farmářka Pavla Kožnarová z Málkovic u Boru u Tachova. Na desetihektarovém pozemku chová 40 plemenných ovcí a 12 koz, které prodává živé. Podle Karla Krátkého, předsedy krajské pobočky svazu a dlouholetého chovatele ovcí z Klatovska, je největší zájem o jehňata a kůzlata před Velikonocemi a Vánoci. Většina jde do Rakouska, Německa a poslední dva roky také do Nizozemska. V ČR funguje celoročně jen jediná porážka, a to jatka Hlavečník u Nymburka, odkud dodávají maso do obchodního řetězce Globus a do farmářských prodejen.

Ovce a kozy jsou v ČR chovány na pastvách. "Díky přirozenému chovu jde o maso šťastných zvířat. Na specifickou příchuť už si Češi zvykají, maso se musí podávat teplé," řekla Kreuzbergová. Ovčí sýry podle ní patří k nejkvalitnějším a nejvýživnějším, kozí sýry mají podle Kreuzbergové "výbornou bílkovinu".

Plzeňský kraj, kde je hodně vhodných horských a podhorských oblastí, byl loni stavem 17.805 ovcí v tomto ohledu čtvrtým nejsilnějším regionem po jižních a středních Čechách a Zlínském kraji.

Zhruba 40 procent chovu tvoří masná plemena, polovinu kombinovaná, tedy masná i mléčná, a zbytek plodná a dojená. U koz je Plzeňský kraj se 1500 zvířaty v celorepublikovém průměru, nejvíce je jich ve středních a jižních Čechách, na Vysočině a v Libereckém kraji.

Václav Prokš


Zdroj: ČTK, 20. 3. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 14:51