Agris.cz - agrární portál

Zemědělské firmy pociťují kritický nedostatek agronomů a opravářů

21. 3. 2017 | ČTK

Velké problémy se sháněním agronomů, zootechniků a opravářů strojů hlásí zemědělské firmy v Plzeňském kraji. Díky mechanizaci nebyl v minulých letech úbytek lidí tak citelný, nyní už je pro řadu firem kritický. Lidé v oboru zestárli a mladých lidí chodí na učňovské a středoškolské zemědělské obory velmi málo. Vesnice se vylidňují, navíc zemědělství dlouhodobě netáhne, řekli ČTK šéf krajské agrární komory Jaroslav Šíma a předseda Zemědělského družstva vlastníků Štichovice Václav Bulín. Inzeráty v regionálním tisku tyto profese lákají na zaměstnanecké byty a slušný plat.

Družstva, statky a farmy už musí platit alespoň průměrnou republikovou mzdu, aby si je udržely. "Jinak by to byl totální konec," uvedl Bulín. V oboru scházejí všechny profese. Léta chyběli techničtí kádři, ale teď už i manuální pracovníci. Navíc, pokud je firmy seženou, tak je často jejich kvalita špatná. "Když nám ze čtyř přijatých agronomů vyjde alespoň jeden, považuji to za dobrý výsledek," řekl.

Na středních zemědělských školách a učilištích v Plasích, Rokycanech i Plzni nastupuje na opraváře zemědělských strojů pět chlapců ročně, agronomů do deseti. "Říkají, proč bychom se v nejteplejším čase v létě mlátili v zemědělství," uvedl Šíma.

Problémy firmám způsobují také zahraniční montážní továrny, které kvůli nedostatku lidí zvyšují mzdy a mají peníze na inzertní kampaně. "Pokud půjde opravář zemědělských strojů po absolvování učiliště do Borgersu (výrobce textilií pro automobilky), tak pod 30.000 nepůjde," řekl Šíma. Bulínovi odešli dva mladí, těžce vybraní opraváři, do svařovny, kde jim dali 170 korun na hodinu. "Platíme průměrnou mzdu v ČR, 27.000 až 28.000 Kč, ale přesto je to málo," uvedl.

Jiří Svoboda, ředitel Střední průmyslové školy dopravní v Plzni, která má pod sebou i bývalou zemědělskou školu, potvrdil, že o obor opravář zemědělské techniky není zájem, a tak ho museli zaměřit na ekologii a požární prevenci, díky čemuž otevřou každý rok jednu třídu. "Zájem o opraváře mají statky, prodejci zemědělské techniky, logistické firmy a servisy, ale my ty žáky nemáme," řekl.

Pokud odveze farma nový velký traktor za čtyři miliony korun do servisu, platí podle Bulína stejně peněz jako právníkovi. "Obutí traktoru nás vyšlo na 310.000 Kč, čelní sklo na 35.000," dodal.

Václav Prokš


Zdroj: ČTK, 21. 3. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 09:49