Agris.cz - agrární portál

Dovoz tichých vín z Portugalska do ČR roste

22. 3. 2017 | ČTK

Dovoz tichých vín do Česka z Portugalska roste v posledních letech o 20 procent ročně. Loni se ho dovezlo za 67,5 milionu korun, uvádějí data Českého statistického úřadu. V roce 2015 ho bylo za 56,4 milionu, o rok dříve za zhruba 47 milionů korun. Stále je ho tak zhruba necelá desetina, co vína a moštu ze sousedního Španělska, kterého se loni do ČR dovezlo za skoro 600 milionů korun.

Potenciál pro další růst v hodnotách kolem 15 procent ročně je, řekl ČTK při příležitosti začátku fungování Česko-portugalské obchodní komory za importní společnost Likor Josef Kubíček. Podle portugalské velvyslankyně v Praze Marii Manuely Francové je problémem při propagaci portugalského jídla a pití v Česku nedostatek surovin i kuchařů.

Například v Praze, potažmo v Česku, nelze prakticky najít portugalskou restauraci s teplou kuchyní, výjimkou je Oliveira na pražských Vinohradech. I tato restaurace ale nazývá na svém jídelním lístku portugalská jídla "tapas", což je španělský výraz pro malé občerstvení, aby nalákala hosty, neboť portugalskému pojmenování by Češi nerozuměli.

"Prvním krokem je prodej například olivového oleje nebo vína v supermarketech. Když portugalské výrobky lidé neznají, tak si je nekoupí," řekla na dotaz ČTK velvyslankyně. Známé je podle ní portské víno, tedy dolihovaný (fortifikovaný) vinný nápoj pocházející z vinic podél údolí portugalské řeky Douro, nikoliv tiché víno. V ČR je pak v supermarketech často k dostání značka Old Porter, což ale portské víno není, protože pochází ze Španělska.

Podle Kubíčka je v Česku větší zájem o portugalská červená vína, u portského pak o styl ruby. Zajímavostí pak může být takzvané zelené víno, portugalsky "vinho verda" ze severozápadu země. "Víno má lehké perlení a nižší obsah alkoholu od 8,5 do 12,5 procenta. Sklízí se z větší výšky až ze čtyř nebo pěti metrů a o 14 dní dříve, než je jinak běžné," uvedl Kubíček.

Česko-portugalská obchodní komora má za účel pomáhat v navazování investičních i poradenských příležitostí mezi oběma státy, v ČR za ní stojí předseda Bořivoj Líbal z mezinárodní advokátní kanceláře PwC Legal. Místopředsedou komory je Pedro Rocha Gonçalves, finanční ředitel stavební společnosti Mota-Engil Central Europe ČR. Komora nemá prakticky žádné členy, chce je teprve nabírat.

Podle údajů ministerstva zemědělství stálo loni Portugalsko z hlediska agrárního dovozu do ČR s obchodem za 806 milionů korun na 28. místě za Ukrajinou a před Švýcarskem.


Zdroj: ČTK, 22. 3. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 22:39